środa, 8 stycznia 2020

ROLADA z BOCZKU pieczona


Rolada z boczku- pieczona, doprawiona czosnkiem, miodem i  musztardą . Może być podawana na ciepło lub po schłodzeniu jako wędlina na kanapki.

 
Składniki
ok 2 kg  surowego boczku bez skóry
2 łyżki soli
1 łyżeczka mielonego pieprzu
5 ząbków czosnku
3 łyżki musztardy
2 łyżki miodu

Sposób przygotowania
Płat boczku natrzeć dokładnie z obu stron solą, pieprzem oraz startym czosnkiem. Warstwę tłuszczu na części zewnętrznej boczku ponacinać lekko nożem -kratkę. Położyć na desce Stroną z tłuszczem do dołu płożyć na deskę i wysmarować musztardą oraz miodem. Boczek zwinąć w roladę, dokładnie dociskając do środka, a następnie zawinąć sznurkiem. Położyć na blachę i  piec ok.2 godziny w temp. 180 C. Po upieczeniu odstawić na około pół godziny.

Rada 
Można dodać do środka suszone śliwki .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz