Rolada z boczku- pieczona, doprawiona czosnkiem, miodem i
musztardą . Może być podawana na ciepło lub po schłodzeniu jako wędlina na
kanapki.
Składniki
ok 2 kg surowego boczku bez skóry
2 łyżki soli
1 łyżeczka mielonego pieprzu
5 ząbków czosnku
3 łyżki musztardy
2 łyżki miodu
3 łyżki musztardy
2 łyżki miodu
Sposób przygotowania
Płat boczku natrzeć dokładnie z obu stron solą, pieprzem oraz startym czosnkiem. Warstwę tłuszczu na części zewnętrznej boczku ponacinać lekko nożem -kratkę. Położyć na desce Stroną z tłuszczem do dołu płożyć na deskę i wysmarować musztardą oraz miodem. Boczek zwinąć w roladę, dokładnie dociskając do środka, a następnie zawinąć sznurkiem. Położyć na blachę i piec ok.2 godziny w temp. 180 C. Po upieczeniu odstawić na około pół godziny.
Rada
Można dodać do środka suszone śliwki .
Płat boczku natrzeć dokładnie z obu stron solą, pieprzem oraz startym czosnkiem. Warstwę tłuszczu na części zewnętrznej boczku ponacinać lekko nożem -kratkę. Położyć na desce Stroną z tłuszczem do dołu płożyć na deskę i wysmarować musztardą oraz miodem. Boczek zwinąć w roladę, dokładnie dociskając do środka, a następnie zawinąć sznurkiem. Położyć na blachę i piec ok.2 godziny w temp. 180 C. Po upieczeniu odstawić na około pół godziny.
Rada
Można dodać do środka suszone śliwki .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz