czwartek, 9 stycznia 2020

GRECKA SAŁATKA

Sałatka grecka jest niezwykle  lekka  i prosta w przygotowaniu, składa się z warzyw, które bez problemu kupimy w  sklepie spożywczym. Jest niskokaloryczna, niezastąpiona w sezonie grillowym i smakuje wybornie.
Składniki
3 średnie pomidory
2 ogórki szklarniowe lub 5 gruntowych
1 czerwona cebula
 2 szt papryki czerwonej
 czarne lub zielone oliwki ( z czarnymi lepsza)
 1/2 opakowania serka fety
mix sałat lub sałata lodowa ok 1/2 główki
 sos grecki „knorr”
Sposób przygotowania
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Ogórki wydrążyć z nasion i pokroić w kostkę,cebulę pokroić w piórka. Paprykę i ser feta pokroić w kostkę ,oliwki pokroić na 3 części sałatę pokroić w duża kostkę. Połączyć wszystkie składniki, doprawić sosem greckim przygotowanym wg opisu z opakowania.
Rada
Sałatę i sos warto połączyć z reszta składników dopiero 15 min przed podaniem by za szybko nie „siadła”

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz