Sałatka grecka jest niezwykle
lekka i prosta w przygotowaniu, składa się z warzyw, które bez problemu
kupimy w sklepie spożywczym. Jest niskokaloryczna, niezastąpiona w
sezonie grillowym i smakuje wybornie.
Składniki
3 średnie pomidory
2 ogórki szklarniowe lub 5 gruntowych
1 czerwona cebula
2 szt papryki czerwonej
czarne lub zielone oliwki ( z czarnymi lepsza)
1/2 opakowania serka fety
mix sałat lub sałata lodowa ok 1/2 główki
sos grecki „knorr”
2 ogórki szklarniowe lub 5 gruntowych
1 czerwona cebula
2 szt papryki czerwonej
czarne lub zielone oliwki ( z czarnymi lepsza)
1/2 opakowania serka fety
mix sałat lub sałata lodowa ok 1/2 główki
sos grecki „knorr”
Sposób przygotowania
Pomidory sparzyć,
obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Ogórki wydrążyć z nasion i pokroić w
kostkę,cebulę pokroić w piórka. Paprykę i ser feta pokroić w kostkę
,oliwki pokroić na 3 części sałatę pokroić w duża kostkę. Połączyć
wszystkie składniki, doprawić sosem greckim przygotowanym wg opisu z
opakowania.
Rada
Sałatę i sos warto połączyć z reszta składników dopiero 15 min przed podaniem by za szybko nie „siadła”
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz