Jeśli
chcemy by pierniczki były na święta smaczne i mięciutkie, to jest to
doskonała pora na ich wykonanie- gdyż muszą sobie po leżakować i
zmięknąć. U nas jest to już tradycja , że pierniczki pieczemy na
początku grudnia. Podaje sprawdzony przepis na szybkie , smaczne i
łatwe do wykonania pierniki.
Składniki
na
około 100 sztuk:
55
dag mąki
30 dag miodu
10 dag cukru pudru
12 dag masła
1 jajko
2 łyżeczki sody
oczyszczonej
przyprawa do
piernika – około 60 g (można dać mniej)
kakao 2 łyżeczki
Sposób
przygotowania
Roztopić
to masło -ostudzić, dodać do reszty składników, zagnieść ciasto .Wstawić do
lodówki. Wałkować podsypując mąką na grubość około 5 mm . Wykrawać pierniczki.
Piec około 7 minut w temperaturze 180ºC
UDEKOROWAĆ.
My
dekorujemy dopiero przed świętami.
Pierniczki
po upieczeniu są twarde, aby zmiękły należy je przechowywać w szczelnie
zamkniętym pojemniku z dodatkiem jabłka ( co 3 dni trzeba wymienić jabłko na
świeże).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz