wtorek, 10 grudnia 2019

TRADYCYJNE PIERNICZKI

Jeśli chcemy by pierniczki były na święta smaczne i mięciutkie, to jest to doskonała pora na ich wykonanie- gdyż muszą sobie po leżakować i zmięknąć. U nas jest to już tradycja , że pierniczki pieczemy na początku grudnia.  Podaje sprawdzony przepis na szybkie , smaczne i łatwe do wykonania pierniki.

Składniki
na około 100 sztuk:
55 dag mąki
 30 dag miodu
 10 dag cukru pudru
 12 dag masła
 1 jajko
 2 łyżeczki sody oczyszczonej
 przyprawa do piernika – około 60 g (można dać mniej)
 kakao 2 łyżeczki
Sposób przygotowania
Roztopić  to masło -ostudzić, dodać do reszty składników, zagnieść ciasto .Wstawić do lodówki. Wałkować podsypując mąką na grubość około 5 mm . Wykrawać pierniczki. Piec około  7 minut w temperaturze 180ºC
UDEKOROWAĆ.
My dekorujemy dopiero przed świętami.
Pierniczki po upieczeniu są twarde, aby  zmiękły należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku z dodatkiem jabłka ( co 3 dni trzeba wymienić jabłko na świeże).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz