Pierogi to danie
postne i nie może zabraknąć ich na wigilijnym stole- polane
stopionym masłem. Moi domownicy na tą potrawę czekają cały rok. Jednym
Boże Narodzenie kojarzy się z zapachem cynamonu, innym z prezentami i choinką,
a jeszcze innym właśnie ze smakiem pierogów z kapustą i grzybami. Nie wyobrażam
sobie Świąt Bożego Narodzenia bez tych pierogów. Robię je parę dni przed
świętami i mrożę. Tym sposobem przed Wigilią mam mniej roboty.
Składniki
ciasto
3 szkl mąki
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki soli
1 szkl. wrzątku
sposób przygotowania
Mąkę , masło, sól zalać
wrzątkiem, wymieszać i zostawić do ostygnięcia. Wyrobić i gotowe. podzielić na
2 części- jedną włożyć do worka foliowego a druga rozwałkować na ok 5 mm
i wykrawać krążki( cienką szklanką, kuflem). Nakładać po sporej łyżeczce farszu
i lepić pierogi. Docisnąć brzeg widelcem.
farsz
15 dag suszonych
grzybów ( borowików)
1,5 kg kapusty kiszonej
1-2 cebule
1 łyżka oleju
sól pieprz
1,5 kg kapusty kiszonej
1-2 cebule
1 łyżka oleju
sól pieprz
sposób przygotowania
Borowiki zalać wrzącą
wodą i zostawić na noc, następnie w tej samej wodzie obgotować je.
Odcedzić- wodę zostawić. Na oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać
grzyby -delikatnie podsmażyć. Kapustę kiszoną bardzo drobno posiekać ( ja mielę
w maszynce razem z grzybami), dodać do podsmażonych grzybów, podlać niewielką
ilością wody z grzybów, doprawić solą, pieprzem i dusić 10 minut. Ostudzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz