niedziela, 8 grudnia 2019

PIEROGI z kapustą i grzybami - WIGILIJNE

Pierogi to danie postne  i nie może zabraknąć ich  na wigilijnym stole- polane stopionym masłem.  Moi domownicy na tą potrawę czekają cały rok. Jednym Boże Narodzenie kojarzy się z zapachem cynamonu, innym z prezentami i choinką, a jeszcze innym właśnie ze smakiem pierogów z kapustą i grzybami. Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez tych  pierogów. Robię je parę dni przed świętami i mrożę. Tym sposobem  przed Wigilią mam mniej roboty.

 

Składniki
ciasto
3 szkl mąki
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki soli
1 szkl. wrzątku
sposób przygotowania
Mąkę , masło, sól zalać wrzątkiem, wymieszać i zostawić do ostygnięcia. Wyrobić i gotowe. podzielić na 2 części- jedną włożyć do worka foliowego a  druga rozwałkować na ok 5 mm i wykrawać krążki( cienką szklanką, kuflem). Nakładać po sporej łyżeczce farszu i lepić pierogi. Docisnąć brzeg widelcem.
farsz
15 dag suszonych grzybów ( borowików)
1,5 kg kapusty kiszonej
1-2 cebule
1 łyżka oleju
sól pieprz
sposób przygotowania
Borowiki zalać wrzącą wodą i zostawić na noc, następnie  w tej samej wodzie obgotować je. Odcedzić- wodę zostawić. Na oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać grzyby -delikatnie podsmażyć. Kapustę kiszoną bardzo drobno posiekać ( ja mielę w maszynce razem z grzybami), dodać do podsmażonych grzybów, podlać niewielką ilością  wody z grzybów, doprawić solą, pieprzem i dusić 10 minut. Ostudzić.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz