CZOSNEK to absolutny lider w świecie leczniczych roślin: jest naturalnym
antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje, obniża
ciśnienie krwi, wspomaga trawienie, chroni przed zawałem i udarem,
niszczy pasożyty jelit, działa antynowotworowo, odmładza.
Wystarczy zjadać tylko jeden ząbek czosnku dziennie, by w krótkim czasie
odczuć jego zbawienny wpływ na zdrowie. W tym niewielkim ząbku kryje
się bowiem cała apteka – związki flawonoidowe,
aminokwasy, saponiny, cukry, związki śluzowe, witaminy (B1, B2, PP, C,
prowitamina A), liczne sole mineralne (m.in. potasu, wapnia, magnezu)
oraz rzadkie mikroelementy (m.in. kobalt, chrom, nikiel). Ale najcenniejsze w czosnku są olejki eteryczne bogate w siarczki i allicynę,
związek o charakterystycznym ostrym zapachu. Najzdrowszy jest czosnek
surowy, lecz ze względu właśnie na jego specyficzny zapach, nie przez
wszystkich akceptowany, rzadko jadamy go w tej postaci.
Przekąska
idealna czyli wyrazisty chleb żytni z pastą czosnkowo- serową
zwieńczone chrupiącym orzechem- lepiej być nie może:) Może nie jest FIT
,ale znacie już właściwości czosnku, więc …. smacznego:) Zamiast chleba
mogą być krakersy lub grzanki.
Składniki
chleb żytni
30 dkg sera żółtego łagodnego w kostce (Gouda)
3 ząbki czosnku
3 łyżki majonezu
orzechy włoskie do dekoracji
natka pietruszki, koperek do dekoracji
sól, pieprz
Sposób przygotowania
Za
pomocą foremki( u mnie jajko wielkanocne) wyciąć owalne jajka( może
być kółko, kwadrat jak kto lubi:)) z chleba.Ser żółty zetrzeć na tarce o
dużych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do sera razem z
majonezem. Przyprawić solą i pieprzem.Wymieszać składniki . Ułożyć
pastę na chlebie i udekorować połówką orzecha włoskiego i ziołami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz