poniedziałek, 18 listopada 2019

WYKWINTNE kanapeczki CZOSNKOWO-SEROWE

CZOSNEK  to absolutny lider w świecie leczniczych roślin: jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje, obniża ciśnienie krwi, wspomaga trawienie, chroni przed zawałem i udarem, niszczy pasożyty jelit, działa antynowotworowo,  odmładza.  Wystarczy zjadać tylko jeden ząbek czosnku dziennie, by w krótkim czasie odczuć jego zbawienny wpływ na zdrowie. W tym niewielkim ząbku kryje się bowiem cała apteka – związki flawonoidowe, aminokwasy, saponiny, cukry, związki śluzowe, witaminy (B1, B2, PP, C, prowitamina A), liczne sole mineralne (m.in. potasu, wapnia, magnezu) oraz rzadkie mikroelementy (m.in. kobalt, chrom, nikiel). Ale najcenniejsze w czosnku są olejki eteryczne bogate w siarczki i allicynę, związek o charakterystycznym ostrym zapachu. Najzdrowszy jest czosnek surowy, lecz ze względu właśnie na jego specyficzny zapach, nie przez wszystkich akceptowany, rzadko jadamy go w tej postaci.
Przekąska idealna czyli wyrazisty chleb żytni z  pastą czosnkowo- serową  zwieńczone chrupiącym orzechem- lepiej być nie może:) Może nie jest FIT ,ale znacie już właściwości czosnku, więc …. smacznego:) Zamiast chleba mogą być krakersy lub grzanki.
Składniki
chleb żytni 
  30 dkg sera żółtego łagodnego w kostce (Gouda)
  3 ząbki czosnku
  3 łyżki majonezu
  orzechy włoskie do dekoracji
  natka pietruszki, koperek  do dekoracji
  sól, pieprz
 Sposób przygotowania
 Za pomocą foremki( u mnie jajko wielkanocne) wyciąć owalne  jajka( może być kółko, kwadrat jak kto lubi:)) z chleba.Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do sera razem z majonezem. Przyprawić solą i pieprzem.Wymieszać składniki . Ułożyć pastę na chlebie i udekorować  połówką orzecha włoskiego i  ziołami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz