BAKALIE -Orzechy i suszone
owoce (figi, morele, daktyle, banany, śliwki czy rodzynki) są zdrowe,pomagają
zapobiegać nowotworom i zawałom, łagodzą dolegliwości żołądkowe, wspomagają
trawienie, chronią przed osteoporozą(rodzynki), poprawiają pamięć i dbają o
serce( orzechy). Zawierają błonnik, magnez, potas, witaminę E i kwas
foliowy.
Keks – ciasto
biszkoptowe z bakaliami pieczone w prostokątnej formie. Keksy pieczono już w
starożytnym Rzymie.
Ciasto
iście królewskie- naładowane bakaliami, doskonałe na święta, do popołudniowej
kawy czy bez powodu:)
Składniki
20 dkg
bakalii( morele suszone, rodzynki, skórka pomarańczowa, śliwki suszone itp)
12,5 dkg masła
12,5 dkg cukru
12,5 dkg mąki
3 jaja
cukier waniliowy( 1/2 torebki)
proszek do pieczenia ( 1/2 torebki)
12,5 dkg masła
12,5 dkg cukru
12,5 dkg mąki
3 jaja
cukier waniliowy( 1/2 torebki)
proszek do pieczenia ( 1/2 torebki)
Sposób przygotowania
Masło ubić
z cukrem, dodawać po jednym jajku. Wymieszać mąkę, cukier waniliowy i
proszek. Rodzynki zalać wrząca wodą i odstawić na 5 min do namoczenia,
osuszyć. Większe bakalie pokroić, obsypać w mące. Wszystko razem wymieszać, przełożyć
do kek sówki i piec na złoty kolor w 170 C ( ok 50-60 min.)
podane
składniki starczają na 1 keksówkę
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz