środa, 11 grudnia 2019

KEKS świąteczny

BAKALIE -Orzechy i suszone owoce (figi, morele, daktyle, banany, śliwki czy rodzynki) są zdrowe,pomagają zapobiegać nowotworom i zawałom, łagodzą dolegliwości żołądkowe, wspomagają trawienie, chronią przed osteoporozą(rodzynki), poprawiają pamięć i dbają o serce( orzechy).  Zawierają błonnik, magnez, potas, witaminę E i kwas foliowy.
Keks – ciasto biszkoptowe z bakaliami pieczone w prostokątnej formie. Keksy pieczono już w starożytnym Rzymie.
Ciasto iście królewskie- naładowane bakaliami, doskonałe na święta, do popołudniowej kawy czy bez powodu:)

Składniki
20 dkg bakalii( morele suszone, rodzynki, skórka pomarańczowa, śliwki suszone itp)
12,5 dkg masła
12,5 dkg cukru
12,5 dkg mąki
3 jaja
cukier waniliowy( 1/2 torebki)
proszek do pieczenia ( 1/2 torebki)
Sposób przygotowania
Masło ubić z cukrem, dodawać po jednym jajku. Wymieszać mąkę, cukier waniliowy i proszek.  Rodzynki zalać wrząca wodą i odstawić na 5 min do namoczenia, osuszyć. Większe bakalie pokroić, obsypać w mące. Wszystko razem wymieszać, przełożyć do kek sówki i piec na złoty kolor w 170 C ( ok 50-60 min.)
podane składniki starczają na 1 keksówkę

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz