wtorek, 17 grudnia 2019

ŚLEDZIE w zalewie- wigilijne

Smakują wyśmienicie i zaostrzają apetyt. Poprawiają pamięć i wzmacniają serce. Śledzie są bogatym źródłem białka, witamin i mikroelementów. I  chociaż zalicza się je do tłustych ryb, nie są wcale kaloryczne. Mają sporo potasu, który ułatwia usuwanie nadmiaru wody z organizmu. W dodatku zawarty w nich kwas omega-3 przyśpiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu. Śledzie  działają przeciwdepresyjnie, wzmacniają pamięć i koncentrację. 

Pyszne śledziki w pomidorowej zalewie  z dodatkiem marynowanych grzybów- dziś u mnie z marynowaną kukurydzą.

Składniki:
1 kg matiasów
1,5 szkl wody
1/2 szkl octu
2 łyżki cukru
3 łyżki oleju
1,5-2 duże cebule
2 łyżki koncentratu pomidorowego
pieczarki marynowane ( u mnie kukurydza marynowana)
liść laurowy
pieprz ziarnisty
ziele angielskie
Sposób przygotowania:
Śledzie wymoczyć, pokroić na kawałki.
Przyprawy  zagotować w wodzie z octem, dodać pokrojona w grube plastry-
pół plastry cebulę, a na koniec dodać pieczarki też grubo pokrojone.
Zagotować i przestudzić.
Chłodną zalewą zalać śledzie.
Najlepsze po kilku dniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz