piątek, 23 sierpnia 2019

SOK z CZARNEGO BZU,syrop


CZARNY BEZ (inaczej dziki bez) to cudowna roślina o wszechstronnych właściwościach.  
Ze względu na dużą zawartość witamin jest środkiem ogólnie wzmacniającym i poprawiającym odporność -to naturalny antybiotyk, którego prozdrowotne działanie znały już nasze babki. 
Zbiera się zarówno kwiaty, jak i owoce czarnego bzu (owoce najlepiej zbierać na przełomie sierpnia i września gdy są czarnofioletowe).
Przyrządza się z niego sok, syrop i nalewkę. 
Najlepiej sprawdza się jako dodatek do herbat, deserów, drinków i lodów.
 Z KWIATÓW BZU CZARNEGO
SPORZĄDZA SIĘ:
*odwary wodne
 *macerat olejowy
 *syropy
*okłady zewnętrzne
* płukanki, nasiadówki
 
 SUBSTANCJE AKTYWNE
Flawonoidy, kwas fenolowy, garbniki, nitrylozydy, pektyny, śluzy, kwas walerianowy, cholina, sporo soli potasu
 
Owoce czarnego bzu pomogą zwalczyć gorączkę, złagodzą kaszel,rozprawią się z wirusem, a dzięki zawartości witamin (szczególnie witaminy A, C i B) i soli mineralnych (wapnia, potasu, sodu, żelaza i glinu) wzmocnią organizm i wesprą go w walce z przeziębieniem.
 Mają właściwości napotne, moczopędne.
Sok z czarnego bzu z powodzeniem jest także stosowany na kaca, ponieważ ma działanie odtruwające i oczyszczające. Jest źródłem glikozydów antocyjanowych (hamują wolne rodniki i wykazują działanie antynowotworowe) ,pomaga w nerwobólach i rwie kulszowej.  
Dzisiaj przepis na pyszny i zdrowy syrop, sok z czarnego bzu


Składniki
2 kg owoców czarnego bzu,
od 1kg do 2 kg cukru (wedle uznania),
    woda 
3 goździki zmielone
 Sposób przygotowania
Umyte owoce obrać z szypułek, przesypać do garnka i dodać do nich cukier oraz goździki. 

Wody dolać tylko tyle, by owoce zostały nią przykryte. Gotować, aż owoce puszczą sok. ( ok 1-2 godz.). Przecedzić i przelać sok do buteleczek lub słoików.
  Z pozostałych owoców- zrobiłam dżem. Owoce przetrzeć przez sitko, dodać cukier żelujący ( żelfix 3:1), zagotować i przełożyć do wyparzonych słoiczków.  Odstawić do góry dnem na 5 min. Do dżemu można dodać prażone jabłka i zmielone goździki dla podkręcenia smaku:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz