21 czerwca

PRZECIER Z CUKINI na zupę... ogórkową

Kiszonki są niskokaloryczne i lekkostrawne. Zawierają mnóstwo witamin i minerałów, a ponadto posiadają właściwości antynowotworowe. Zawarte w nich probiotyki hamują rozwój bakterii przyczyniających się do powstawania raka jelita grubego. Fermentowane produkty są bardzo zdrowe, smaczne, tanie i niezwykle proste w realizacji - robią się same! Warto wykonać samodzielnie w domu. Żaden kwaszony (octem)- nie kiszony produkt sklepowy nie dostarczy nam tylu dobrodziejstw.
Składniki
3 kg cukinii
baldachy koperku
czosnek- 3 duże ząbki
sól- 3 płaskie łyżeczki 
chrzan korzeń
 Sposób przygotowania
Cukinię, umyć obrać ( jeśli ma twardą skórkę), zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posolić,dodać czosnek przeciśnięty przez praskę- wymieszać. Odstawić na 2 godziny. Na dno słoików włożyć po  małym baldachimie koperku, napełnić przecierem i w środek włożyć kawałek chrzanu, zostawić 0,5 cm wolnego od góry. Zamknąć i znieść do piwnicy (mogą wyciekać podczas fermentacji-dlatego warto coś podłożyć-gazetę, ręcznik papierowy). 
Taki przecier na zimę - wykorzystuje na zupę .... ogórkową:)

14 komentarzy:

  1. Też robie sobie takie słoiki. Jednak po prostu ze zwykłych ogórków kiszonych:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z ogórków też robię:)

      https://magdulek79.blogspot.com/2018/09/przecier-ogorkowy-na-zupe.html

      pozdrawiam

      Usuń
  2. Anonimowy16 lipca

    Witam. Ile dać soli?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy16 lipca

      Ajajaj pośpieszyłam się i dałam 4 łyżki. Mogę to jakoś uratować?

      Usuń
    2. Szczerze nie wiem, jedynie chyba dodać jeszcze cukini, ale jeśli w smaku nie jest za słone to będzie ok.

      Usuń
  3. Anonimowy04 lipca

    A jeżeli ktoś nie ma piwnicy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aby zapewnić naszym zimowym zapasom idealne warunki w kuchni, należy wybrać szafki oddalone od piekarnika i kuchenki, a także miejsc nasłonecznionych. Najlepsze będą te, znajdujące się po stronie okna, gdyż zimą zagwarantują niższą temperaturę. Upewnijmy się, że ich budowa zapewnia stały dopływ powietrza.

      Usuń
    2. Anonimowy05 lipca

      A po co stały dopływ powietrza jeżeli słoik jest szczelnie zakręcony??

      Usuń
  4. Może po to by nie było za ciepło i przetwory przetrwały. W piwnicy panuje raczej stała temp. A w domu w zależności od pogody bywa różnie

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy06 lipca

    A gdyby tak zapasteryzowac jak już odpowiednio będą ukwaszone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kiszonek się nie pasteryzuje :)
      pasteryzacja zabija bakterie, natomiast my chcemy mieć te bakterie probiotyczne:)

      Usuń
  6. Anonimowy18 lipca

    Jak się niema spichlerza czy można trzymać w lodowce?

    OdpowiedzUsuń