Kiszonki są niskokaloryczne i lekkostrawne. Zawierają mnóstwo witamin i
minerałów, a ponadto posiadają właściwości antynowotworowe. Zawarte w
nich probiotyki hamują rozwój bakterii przyczyniających się do
powstawania raka jelita grubego. Fermentowane produkty są bardzo zdrowe, smaczne, tanie i niezwykle proste w realizacji - robią się same! Warto wykonać samodzielnie w
domu. Żaden kwaszony (octem)- nie kiszony produkt sklepowy nie dostarczy nam tylu
dobrodziejstw.
Składniki
3 kg cukinii
baldachy koperku
czosnek- 3 duże ząbki
sól- 3 płaskie łyżeczki
chrzan korzeń
Sposób przygotowania
Cukinię,
umyć obrać ( jeśli ma twardą skórkę), zetrzeć na tarce o dużych
oczkach. Posolić,dodać czosnek przeciśnięty przez praskę- wymieszać.
Odstawić na 2 godziny. Na dno słoików włożyć po małym
baldachimie koperku, napełnić przecierem i w środek włożyć kawałek
chrzanu, zostawić 0,5 cm wolnego od góry. Zamknąć i znieść do piwnicy (mogą wyciekać podczas fermentacji-dlatego warto coś podłożyć-gazetę, ręcznik papierowy).
Taki przecier na zimę - wykorzystuje na zupę .... ogórkową:)
Też robie sobie takie słoiki. Jednak po prostu ze zwykłych ogórków kiszonych:P
OdpowiedzUsuńz ogórków też robię:)
Usuńhttps://magdulek79.blogspot.com/2018/09/przecier-ogorkowy-na-zupe.html
pozdrawiam
Witam. Ile dać soli?
OdpowiedzUsuń3 płaskie łyżeczki
UsuńAjajaj pośpieszyłam się i dałam 4 łyżki. Mogę to jakoś uratować?
UsuńSzczerze nie wiem, jedynie chyba dodać jeszcze cukini, ale jeśli w smaku nie jest za słone to będzie ok.
UsuńA jeżeli ktoś nie ma piwnicy
OdpowiedzUsuńAby zapewnić naszym zimowym zapasom idealne warunki w kuchni, należy wybrać szafki oddalone od piekarnika i kuchenki, a także miejsc nasłonecznionych. Najlepsze będą te, znajdujące się po stronie okna, gdyż zimą zagwarantują niższą temperaturę. Upewnijmy się, że ich budowa zapewnia stały dopływ powietrza.
UsuńA po co stały dopływ powietrza jeżeli słoik jest szczelnie zakręcony??
UsuńMoże po to by nie było za ciepło i przetwory przetrwały. W piwnicy panuje raczej stała temp. A w domu w zależności od pogody bywa różnie
OdpowiedzUsuńA gdyby tak zapasteryzowac jak już odpowiednio będą ukwaszone?
OdpowiedzUsuńkiszonek się nie pasteryzuje :)
Usuńpasteryzacja zabija bakterie, natomiast my chcemy mieć te bakterie probiotyczne:)
Jak się niema spichlerza czy można trzymać w lodowce?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej. Nawet lepiej 😉
Usuń