MASŁO BOGA –
tak nazwali go Aztekowie ceniąc przede wszystkim za wartość składników
odżywczych. Chodzi oczywiście o AWOKADO- poniżej kilka powodów dla których
warto go jeść!
Jest tłuste i zdrowe
Jest doskonałym pożywieniem dla mózgu
Pomaga przyswajać składniki odżywcze
Obniża poziom złego cholesterolu
Obniża ciśnienie krwi
Zawarte w nim związki ulegają przemianie w kwas
foliowy
Dba o nasze szczęście
Zapobiega rozwojowi raka jamy ustnej
Zawiera bogactwo przeciwutleniaczy
Chroni przed prostatą i rakiem piersi
Guacamole – meksykański sos przyrządzany na bazie awokado.
Guacamole swoje początki miał już w czasach azteckich. Oprócz awokado
dodaje się także limonkę i sól. Poszczególne rodzaje guacamole mogą
zawierać pomidory, paprykę chili, cebulę, kolendrę, czosnek i inne
przyprawy
Składniki
2 dojrzałe awokado
2 łyżki soku z limonki lub cytryny
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
garść zielonej pietruszki
Sposób przygotowania
Naprawdę śietnie napisane. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDZiękuje. Pozdrawiam
Usuń