poniedziałek, 24 czerwca 2019

GUACAMOLE- meksykański sos

MASŁO  BOGA tak nazwali go Aztekowie ceniąc przede wszystkim za wartość składników odżywczych. Chodzi oczywiście o AWOKADO- poniżej kilka powodów dla których warto go jeść!
Jest tłuste i zdrowe
Jest doskonałym pożywieniem dla mózgu
Pomaga przyswajać składniki odżywcze
Obniża poziom złego cholesterolu
Obniża ciśnienie krwi
Zawarte w nim związki ulegają przemianie w kwas foliowy
Dba o nasze szczęście
Zapobiega rozwojowi raka jamy ustnej
Zawiera bogactwo przeciwutleniaczy
Chroni przed prostatą i rakiem piersi 
 Guacamole – meksykański sos przyrządzany na bazie awokado. Guacamole swoje początki miał już w czasach azteckich. Oprócz awokado dodaje się także limonkę i sól. Poszczególne rodzaje guacamole mogą zawierać pomidory, paprykę chili, cebulę, kolendrę, czosnek i inne przyprawy

Składniki
2 dojrzałe awokado
2 łyżki soku z  limonki lub cytryny
1 ząbek czosnku 
sól
pieprz
garść zielonej pietruszki
Sposób przygotowania
  Awokado umyć, przekroić na pół, usunąć pestkę, łyżką wydrążyć miąższ. Rozgnieść widelcem na pastę, dodać sok z cytryny, posiekaną pietruszkę ,sól i starty czosnek, wymieszać. Podawać na ciemnym pieczywie, grzankach z ulubionymi dodatkami.

2 komentarze: