czwartek, 21 marca 2019

ODMIENIONA KARTOFLANKA

Zupa ziemniaczana- kartoflanka w nowej odsłonie-z pestkami dynii i słonecznika o lekko kremowej konsystencji- bez zasmażki i gęstej zawiesiny. Smaczna, aromatyczna, sycąca
Składniki
1 duża marchewka
½ korzenia pietruszki
¼ korzenia selera
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
4 ziemniaki średnie
2 l. bulionu drobiowego
2 łyżki słonecznika
2 łyżki  pestek z dyni
papryka w proszku
sól
pieprz
olej
2 szt liść laurowy  
3-4 ziela angielskie
Sposób przygotowania
Marchewkę, pietruszkę obrać , pokroić na talarki- podsmażyć na oleju 3 min  w garnku. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę a następnie obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i drobno pokrojony czosnek . Przyprawić solą, pieprzem, papryką. Dodać bulion- zagotować. Na suchej patelni uprażyć pestki dyni słonecznik( ¾ pestek zblendować i dodać do zupy) resztę zostawić do posypania i dekoracji. Z zupy wyjąć połowę warzyw a pozostałą resztę zblendować. Doprawić do smaku, wymieszać z całymi warzywami.Posypać dynią i słonecznikiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz