Zupa ziemniaczana- kartoflanka w nowej odsłonie-z pestkami dynii i
słonecznika o lekko kremowej konsystencji- bez zasmażki i gęstej
zawiesiny. Smaczna, aromatyczna, sycąca
Składniki
1 duża marchewka
½ korzenia pietruszki
¼ korzenia selera
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
4 ziemniaki średnie
2 l. bulionu drobiowego
2 łyżki słonecznika
2 łyżki pestek z dyni
papryka w proszku
sól
pieprz
olej
2 szt liść laurowy
3-4 ziela angielskie
Sposób przygotowania
Marchewkę, pietruszkę obrać , pokroić na talarki- podsmażyć na oleju 3 min w garnku. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę a
następnie obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i drobno pokrojony czosnek . Przyprawić solą, pieprzem,
papryką. Dodać bulion- zagotować. Na suchej patelni uprażyć pestki dyni
słonecznik( ¾ pestek zblendować i dodać do zupy) resztę zostawić do posypania i
dekoracji. Z zupy wyjąć połowę warzyw a pozostałą resztę zblendować. Doprawić do smaku, wymieszać z całymi
warzywami.Posypać dynią i słonecznikiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz