piątek, 29 marca 2019

JAJKA nadziewane PIECZARKAM

Jajka można podawać na wiele sposobów. Dziś proponuje faszerowane pieczarkami, gdyż PIECZARKI są bardzo zdrowe i wbrew pozorom mają wiele cennych składników odżywczych:witaminy z grupy B (głównie wit. B1, B2 i B3), a także witaminę A, E, D, zawierają też znaczące ilości minerałów i pierwiastków śladowych, np. fosforu, jodu, potasu, selenu, żelaza i miedzi, kwas foliowy, sporo błonnika.
JAJKA są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. To białko wzorcowe, zawierające wszystkie aminokwasy. Jajka to również bogate źródło witaminy A, E, D i K oraz B2 i B12, kwasu pantotenowego i składników mineralnych: fosforu, potasu, wapnia, żelaza, magnezu. W żółtku jest luteina, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB, zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej i poprawia widzenie.
Składniki
6 jaj
25 dkg pieczarek
cebula
tymianek
szczypiorek, lub kiełki brokułu, rzeżucha
pieprz, sól
czosnek granulowany
2 łyżki majonezu
olej
oliwki czarne 5-6 szt.
Sposób przygotowania
Pieczarki umyć, zetrzeć na tarce o małych oczkach, podsmażyć na oleju  razem z cebulą , doprawić solą pieprzem i tymiankiem. Jajka ugotować na twardo, obrać , przekroić wzdłuż, wydrążyć żółtka łyżeczką . Żółtka rozgnieść widelcem, dodać do pieczarek.  Oliwki 4 szt pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać i razem z majonezem i oliwkami dodać do masy pieczarkowej. Wymieszać. Doprawić wg uznania. Tak przygotowaną masą napełnić białka za pomocą szprycy, rękawa cukierniczego, udekorować pozostałymi oliwkami- pokrojonymi w cienkie plasterki. posypać rzeżuchą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz