Jajka można
podawać na wiele sposobów. Dziś proponuje faszerowane pieczarkami, gdyż PIECZARKI są bardzo zdrowe i wbrew pozorom mają
wiele cennych składników odżywczych:witaminy z grupy B (głównie wit. B1, B2
i B3), a także witaminę A, E, D, zawierają też znaczące ilości minerałów i
pierwiastków śladowych, np. fosforu, jodu, potasu, selenu, żelaza i miedzi,
kwas foliowy, sporo błonnika.
JAJKA są przede wszystkim
źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm.
To białko wzorcowe, zawierające wszystkie aminokwasy. Jajka to również bogate
źródło witaminy A, E, D i K oraz B2 i B12, kwasu
pantotenowego i składników mineralnych: fosforu, potasu, wapnia, żelaza,
magnezu. W żółtku jest luteina, która chroni oczy przed szkodliwym
promieniowaniem UVA i UVB, zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej i poprawia
widzenie.
Składniki
6 jaj
25 dkg
pieczarek
cebula
tymianek
szczypiorek,
lub kiełki brokułu, rzeżucha
pieprz, sól
czosnek
granulowany
2 łyżki
majonezu
olej
oliwki
czarne 5-6 szt.
Sposób przygotowania
Pieczarki
umyć, zetrzeć na tarce o małych oczkach, podsmażyć na oleju razem z
cebulą , doprawić solą pieprzem i tymiankiem. Jajka ugotować na twardo, obrać ,
przekroić wzdłuż, wydrążyć żółtka łyżeczką . Żółtka rozgnieść widelcem, dodać
do pieczarek. Oliwki 4 szt pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać i razem
z majonezem i oliwkami dodać do masy pieczarkowej. Wymieszać. Doprawić wg
uznania. Tak przygotowaną masą napełnić białka za pomocą szprycy, rękawa
cukierniczego, udekorować pozostałymi oliwkami- pokrojonymi w cienkie
plasterki. posypać rzeżuchą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz