środa, 17 kwietnia 2019

PYSZNY SERNIK... bez SERA


Co prawda Międzynarodowy Dzień Sernika jest dopiero30 lipca, ale postanowiłam to uczcić już dziś i go zrobić, bo jest pyszny. 
Sernik idealny, wyrośnięty? tak to możliwe -oto szybki i łatwy przepis na taki właśnie wypiek. Sęk w tym ,że to sernik bez… sera. 
Bardzo puszysty, delikatny, na herbatnikowym spodzie- w smaku jak „prawdziwy”.:)

Składniki
herbatniki duże opakowanie( ok 250 g) u mnie zbożowe
100g masła
30 dag cukru pudru
1/2 szkl oleju
600 g śmietany 12%
200 g jogurtu naturalnego ( u mnie zott)
2 budynie śmietankowe
1 cukier migdałowy
5 jaj
Sposób przygotowania
Masło roztopić. Herbatniki  pokruszyć lub zmielić w blenderze,  wymieszać z masłem– powinna powstać konsystencja mokrego piasku ( odrobinę pokruszonych herbatników zostawić do posypania). Tortownicę wyłożyć  papierem do pieczenia , a na jej dno dać”piasek”. Żółtka utrzeć z 1/2 szkl. cukru pudru. Dodać śmietanę,  jogurt, budyń- proszek, olej i  zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, dodać pozostały cukier puder i cukier migdałowy. Delikatnie wymieszać z masą jogurtową i przełożyć do tortownicy.( 24 cm średnica)
 Posypać pozostawionymi herbatnikami. Piec ok. 1 godz. w 180 stopniach i 10 minut w 160 stopniach. Nie otwierać piekarnika podczas pieczenia.  Ciasto pozostawić  w środku do całkowitego ostygnięcia.
Przed podanie posyp cukrem pudrem.

2 komentarze: