Co prawda Międzynarodowy
Dzień Sernika jest dopiero30 lipca, ale postanowiłam to uczcić już dziś i go
zrobić, bo jest pyszny.
Sernik idealny, wyrośnięty? tak to możliwe -oto szybki
i łatwy przepis na taki właśnie wypiek. Sęk w tym ,że to sernik bez… sera.
Bardzo
puszysty, delikatny, na herbatnikowym spodzie- w smaku jak „prawdziwy”.:)
Składniki
herbatniki duże opakowanie( ok 250 g) u mnie zbożowe
100g masła
30 dag cukru pudru
1/2 szkl oleju
600 g śmietany 12%
200 g jogurtu naturalnego ( u mnie zott)
2 budynie śmietankowe
1 cukier migdałowy
5 jaj
Sposób przygotowania
Masło roztopić. Herbatniki pokruszyć lub zmielić
w blenderze, wymieszać z masłem– powinna powstać konsystencja
mokrego piasku ( odrobinę pokruszonych herbatników zostawić do posypania). Tortownicę
wyłożyć papierem do pieczenia , a na jej dno dać”piasek”. Żółtka utrzeć z
1/2 szkl. cukru pudru. Dodać śmietanę, jogurt, budyń- proszek, olej
i zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, dodać pozostały cukier puder
i cukier migdałowy. Delikatnie wymieszać z masą jogurtową
i przełożyć do tortownicy.( 24 cm średnica)
Posypać pozostawionymi herbatnikami. Piec ok. 1
godz. w 180 stopniach i 10 minut w 160 stopniach. Nie otwierać piekarnika
podczas pieczenia. Ciasto pozostawić w środku do całkowitego
ostygnięcia.
Przed podanie posyp cukrem pudrem.
Przed podanie posyp cukrem pudrem.
Jaka wielkość tortownicy?
OdpowiedzUsuń24 cm. :)
Usuń