Jajka faszerowane to obowiązkowy element świątecznego menu. To
potrawa, która w różnych odsłonach gości nie tylko na wielkanocnym stole , ale także
świetnie się sprawdza jako przekąska
imprezowa. Jajka raczej smakują każdemu
:) Można z nich wyczarować prawdziwe kulinarne cuda. Aby nam się nie przejadły
wystarczy testować nowe przepisy i połączenia smaków.
farsz buraczkowy
Składniki
3 żółtka
2 łyżki buraczków ze
słoiczka
1 łyżka chrzanu
Sposób przygotowania
Jajka ugotować na twardo, obrać , przekroić wzdłuż,
wydrążyć żółtka łyżeczką. Żółtka rozgnieść widelcem, dodać buraczki, chrzan i
wymieszać -napełnić białka za pomocą szprycy, rękawa cukierniczego, udekorować.
*****
farsz pieczarkowy
Składniki
3 żółtka,
3 średnie
pieczarki
mała cebula
1łyżka masła
sól,
pieprz
1łyżka majonezu
2 łyżki słonecznika
Sposób przygotowania
Żółtka rozgnieść widelcem, dodać pieczarki pokrojone w
kostkę i podsmażone razem z cebulą na maśle. Słonecznik uprażyć na suchej patelni- dodać do
masy . Wymieszać z majonezem- zmiksować . Napełnić białka
*****
farsz bazyliowy
składniki
3 żółtka
garść bazylii
2 łyżki serka czosnkowego
sól,
pieprz
Sposób przygotowania
Żółtka rozgnieść widelcem, dodać posiekaną –
zblendowaną bazylię i serek( można dodać kilka kropli barwnika zielonego jeśli
kolor jest mało intensywny. Doprawić solą i pieprzem. Napełnić białka udekorować
kawałkami bazylii.
*****
Farsz serowy
Składniki
3 żółtka
10 dag sera żółtego
1 łyżka chrzanu
1 łyżka majonezu
pieprz,
sól
Sposób przygotowania
Żółtka rozgnieść widelcem, dodać, chrzan, majonez
starty ser żółty- doprawić i wymieszać-
można zmiksować. Napełnić białka, udekorować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz