środa, 13 marca 2019

JAJKA FASZEROWANE- 4 smaki


Jajka faszerowane  to obowiązkowy element świątecznego menu. To potrawa, która w różnych odsłonach gości  nie tylko na wielkanocnym stole , ale także świetnie się sprawdza  jako przekąska imprezowa. Jajka raczej  smakują każdemu :) Można z nich wyczarować prawdziwe kulinarne cuda. Aby nam się nie przejadły wystarczy testować nowe przepisy i połączenia smaków. 

farsz buraczkowy
Składniki
3 żółtka
2 łyżki buraczków ze słoiczka
1 łyżka chrzanu
Sposób przygotowania
Jajka ugotować na twardo, obrać , przekroić wzdłuż, wydrążyć żółtka łyżeczką. Żółtka rozgnieść widelcem, dodać buraczki, chrzan i wymieszać -napełnić białka za pomocą szprycy, rękawa cukierniczego, udekorować.
*****
farsz pieczarkowy
Składniki
3 żółtka, 
3 średnie pieczarki
mała cebula
1łyżka masła
sól,
 pieprz
1łyżka majonezu
2 łyżki słonecznika
Sposób przygotowania
Żółtka rozgnieść widelcem, dodać pieczarki pokrojone w kostkę i podsmażone razem z cebulą na maśle. Słonecznik uprażyć na suchej patelni- dodać do masy . Wymieszać z majonezem- zmiksować . Napełnić białka
 *****
farsz bazyliowy
składniki
3 żółtka
garść bazylii
2 łyżki serka czosnkowego
sól,
 pieprz
Sposób przygotowania
Żółtka rozgnieść widelcem, dodać posiekaną – zblendowaną bazylię i serek( można dodać kilka kropli barwnika zielonego jeśli kolor jest mało intensywny. Doprawić solą i pieprzem. Napełnić białka udekorować kawałkami bazylii.
*****
Farsz serowy
Składniki
3 żółtka
10 dag sera żółtego
1 łyżka chrzanu
1 łyżka majonezu
pieprz,
 sól
Sposób przygotowania
Żółtka rozgnieść widelcem, dodać, chrzan, majonez starty ser żółty- doprawić  i wymieszać- można zmiksować. Napełnić białka, udekorować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz