Krokiety w waflu są mniej pracochłonne niż tradycyjne .To doskonała
propozycja obiadowa. Można je podawać z barszczem czerwonym. Krokiety z
ziemniaczano pieczarkowym farszem
Składniki
1/2 kg ziemniaków
25 dag sera żółtego
30 dag pieczarek
1 czerwona papryka
1 laska zwyczajnej kiełbasy
25 dag sera żółtego
30 dag pieczarek
1 czerwona papryka
1 laska zwyczajnej kiełbasy
wafle okrągłe lub kwadratowe
2 cebule
2 cebule
Bułka tarta
2 jajka
ząbek czosnku
Sól,
ząbek czosnku
Sól,
pieprz,
papryka w proszku
papryka w proszku
Sposób przygotowania
Ziemniaki ugotować- zmielić razem z czosnkiem w maszynce do mięsa. Przyprawić
solą i pieprzem. Pieczarki, pokroić w
plasterki a cebulę i paprykę -w kostkę. Kiełbasę pokroić drobno i zrumienić na
patelni, wrzucić warzywa i wszystko razem poddusić do miękkości. Doprawić i
wystudzić. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na waflach rozsmarować cienko
ziemniaki, następnie warzywa z kiełbasą na końcu posypać lekko serem. Posypać papryką
w proszku.
Wafle z nadzieniem zostawić na jakieś 20 minut aby zrobiły się
miękkie. Zwinąć w roladki. Przeciąć na pół . Panierować w jajku i bułce. Usmażyć na
złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz