środa, 6 marca 2019

KROKIETY z PIECZARKAMI W WAFLU

Krokiety w waflu są mniej pracochłonne niż tradycyjne .To doskonała propozycja obiadowa. Można je podawać z barszczem czerwonym. Krokiety z ziemniaczano pieczarkowym farszem
 
Składniki
1/2 kg ziemniaków
25 dag sera żółtego
30 dag pieczarek
1 czerwona papryka
1 laska zwyczajnej kiełbasy
wafle okrągłe lub kwadratowe
2 cebule
Bułka tarta
2 jajka
ząbek czosnku
Sól,
pieprz,
papryka w proszku
Sposób przygotowania
Ziemniaki ugotować- zmielić razem  z czosnkiem w maszynce do mięsa. Przyprawić solą i pieprzem. Pieczarki,  pokroić w plasterki a cebulę i paprykę -w kostkę. Kiełbasę pokroić drobno i zrumienić na patelni, wrzucić warzywa i wszystko razem poddusić do miękkości. Doprawić i wystudzić. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na waflach rozsmarować cienko ziemniaki, następnie warzywa z kiełbasą na końcu posypać lekko serem. Posypać papryką w proszku. 
Wafle z nadzieniem zostawić na jakieś 20 minut aby zrobiły się miękkie. Zwinąć w roladki. Przeciąć na pół . Panierować w jajku i bułce. Usmażyć na złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz