wtorek, 5 marca 2019

BUŁECZKI PSZENNE

 Domowe bułeczki pszenne najlepiej smakują z masłem jeszcze lekko ciepłe. Różnią się od tych ze sklepu tym ,że nie zawierają żadnych spulchniaczy, a co za tym idzie- są cięższe i treściwsze i nie robią się skapcaniałe na drugi dzień:)
Składniki
1/2 kg mąki pszennej 650
7 g drożdży instant
140 ml mleka
140 ml wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczką soli
3 łyżki oliwy lub masła
Sposób przygotowania 
Mąkę przesiać przez sitko do miski, dodać  drożdże, cukier ,sól – wymieszać. Dodać mleko ,wodę, chwilę wyrobić i wlać oliwę. Ciasto wyrobić  ok.8 min.- przykryć miskę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.1 godz. 
Ciasto wyłożyć  na lekko podsypany mąką blat, uformować  wałek
 i pokroić na 8 części.
 Z każdego kawałka uformować  bułeczkę i przełożyć na blaszkę wyłożoną  papierem do pieczenia .Można też podzielić na 14 mniejszych kajzerek
  Przykryć ściereczką i odstawić  na 40 min.do wyrośnięcia. Po tym czasie bułeczki lekko spłaszczyć i naciąć prawie do spodu.
Piec ok.20 min.w temp.200 C. ( góra-dół)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz