Domowe bułeczki pszenne najlepiej smakują z masłem jeszcze lekko
ciepłe. Różnią się od tych ze sklepu tym ,że nie zawierają żadnych
spulchniaczy, a co za tym idzie- są cięższe i treściwsze i nie
robią się skapcaniałe na drugi dzień:)
Składniki
1/2 kg mąki pszennej 650
7 g drożdży instant
140 ml mleka
140 ml wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczką soli
3 łyżki oliwy lub masła
Sposób przygotowania
Mąkę przesiać przez sitko do miski, dodać drożdże, cukier ,sól – wymieszać. Dodać mleko
,wodę, chwilę wyrobić i wlać oliwę. Ciasto wyrobić ok.8 min.- przykryć
miskę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.1 godz.
i pokroić na
8 części.
Z każdego kawałka uformować bułeczkę i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia .Można też podzielić na 14 mniejszych kajzerek
Przykryć ściereczką i
odstawić na 40 min.do wyrośnięcia. Po tym czasie bułeczki lekko spłaszczyć i naciąć prawie do spodu.
Piec ok.20 min.w temp.200 C. ( góra-dół)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz