wtorek, 26 lutego 2019

KOTLETY mielone z PIEKARNIKA


Kotlety mielone z piekarnika to bardzo prosty sposób na zdrowszą wersję kotletów mielonych. Smakują podobnie jak tradycyjne , a dla niektórych są nawet smaczniejsze . Zamiast smażenia na tłuszczu kotlety pieczemy z wiórkami masła. Takie kotlety robi się dużo szybciej niż tradycyjne. Nie musimy stać i ciągle ich przewracać.  
Mielone z piekarnika można podawać z ulubionymi dodatkami lub użyć do domowych burgerów.
Składniki
0,5 kg mięsa mielonego z łopatki
 bułka tarta do panierowania
1 czerstwa kajzerka
2 ząbki czosnku
1 cebula
słodka papryka
 1 jajko
 majeranek
pieprz
mleko
5 dag masła
 sól
Sposób przygotowania
Cebulę i czosnek posiekać w drobną kostkę . Czerstwą bułkę zalać mlekiem, aby była zakryta i moczyć przez kilka minut. Następnie bułkę odcisnąć.
Do miski włożyć mięso mielone, dodać  jajka, cebulę z czosnkiem, bułkę i wszystko przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką, majerankiem . Z powstałej masy mięsnej uformować  kotlety. Obtoczyć  je w bułce tartej i ułożyć  w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 35 min.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz