Kotlety mielone z piekarnika to bardzo prosty sposób na zdrowszą wersję
kotletów mielonych. Smakują podobnie jak tradycyjne , a dla niektórych
są nawet smaczniejsze .
Zamiast smażenia na tłuszczu kotlety pieczemy z wiórkami masła. Takie
kotlety robi się dużo szybciej niż tradycyjne. Nie musimy stać i ciągle ich
przewracać.
Mielone z piekarnika można podawać z ulubionymi
dodatkami lub użyć do domowych burgerów.
Składniki
0,5 kg mięsa mielonego z łopatki
bułka tarta do panierowania
1 czerstwa kajzerka
2 ząbki czosnku
1 cebula
słodka papryka
1 jajko
majeranek
pieprz
mleko
5 dag masła
sól
Sposób przygotowania
Cebulę i czosnek posiekać w drobną kostkę . Czerstwą bułkę zalać mlekiem,
aby była zakryta i moczyć przez kilka minut. Następnie bułkę odcisnąć.
Do miski włożyć mięso mielone, dodać jajka, cebulę z czosnkiem, bułkę i wszystko
przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką, majerankiem . Z powstałej masy
mięsnej uformować kotlety. Obtoczyć je w bułce tartej i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 35 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz