poniedziałek, 5 listopada 2018

ZUPA ZIEMNIACZANA z boczkiem

Ziemniaki, w połączeniu np. z warzywami czy chudym mięsem, są nie tylko dietetyczne, ale również bardzo zdrowe, gdyż są prawdziwą skarbnicą witamin i mikroelementów. Ziemniaki dostarczają stosunkowo duże ilości witamin: B1, PP, B5, B6, C, są również źródłem składników mineralnych: potasu, magnezu, fosforu, żelaza, miedzi, manganu i cynku.  Tym samym, ziemniaki min.:
- obniżają ciśnienie
- regulują pracę układu pokarmowego, w tym również jelit
- pomagają usunąć nadmiar wody z organizmu
- poprawiają stan skóry
- wspomagają wzrok
- usprawniają proces krzepnięcia krwi
- redukują stres itd.

Łatwa, smaczna i idealna na chłodne dni kartoflanka okraszona boczkiem, rozgrzewająca i sycąca.
Składniki
1/2 kg ziemniaków
2 l  wywaru mięsnego
15 dag boczku wędzonego
2 marchewki
1 pietruszka
4 pieczarki
1 łyżka chrzan tarty
1 łyżka mąki
1 łyżka natka pietruszki
1 łyżka majeranku
2-3 łyżki oleju
pieprz
sól
Sposób przygotowania
Boczek pokroić w kostkę i w rondelku wytopić, dodać pieczarki,marchew i pietruszkę pokrojone w kostkę. Smażyć ok 10 minut. Zalać wywarem mięsnym, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować do miękkości. Z oleju i mąki zrobić rumianą zasmażkę . Dodać majeranek. Zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i chrzanem, natką pietruszki. Udekorować szczypiorkiem i boczkiem (opcjonalnie)

2 komentarze: