Ziemniaki,
w połączeniu np. z warzywami czy chudym mięsem, są nie tylko
dietetyczne, ale również bardzo zdrowe, gdyż są prawdziwą skarbnicą witamin
i mikroelementów. Ziemniaki dostarczają stosunkowo duże ilości witamin:
B1, PP, B5, B6, C, są również źródłem składników mineralnych: potasu, magnezu,
fosforu, żelaza, miedzi, manganu i cynku. Tym samym, ziemniaki min.:
- obniżają ciśnienie
- regulują pracę układu pokarmowego, w tym również jelit
- pomagają usunąć nadmiar wody z organizmu
- poprawiają stan skóry
- wspomagają wzrok
- usprawniają proces krzepnięcia krwi
- redukują stres itd.
- regulują pracę układu pokarmowego, w tym również jelit
- pomagają usunąć nadmiar wody z organizmu
- poprawiają stan skóry
- wspomagają wzrok
- usprawniają proces krzepnięcia krwi
- redukują stres itd.
Łatwa, smaczna i idealna na
chłodne dni kartoflanka okraszona boczkiem, rozgrzewająca i sycąca.
Składniki
1/2 kg ziemniaków
2 l wywaru mięsnego
15 dag boczku wędzonego
2 marchewki
1 pietruszka
4 pieczarki
1 łyżka chrzan tarty
1 łyżka mąki
1 łyżka natka pietruszki
1 łyżka majeranku
2-3 łyżki oleju
pieprz
sól
Sposób przygotowania
Boczek pokroić w kostkę
i w rondelku wytopić, dodać pieczarki,marchew i pietruszkę pokrojone w kostkę. Smażyć ok 10
minut. Zalać wywarem mięsnym, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować do
miękkości. Z oleju i mąki zrobić rumianą zasmażkę . Dodać majeranek. Zagotować.
Przyprawić do smaku solą, pieprzem i chrzanem, natką pietruszki. Udekorować
szczypiorkiem i boczkiem (opcjonalnie)
Chętnie podam podobną zupę z okazji wesela <3
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło.
UsuńWszystkiego najlepszego na Nową Drogę:)