wtorek, 6 listopada 2018

SAŁATKA z POMIDORÓW w zalewie


Pomidory to źródło witamin i substancji odżywczych, są bogate w beta karoten (prowitamina A), witaminy: C, K, E, B3, B6, kwas foliowy i biotynę. Pomidory najbogatsze są w potas, magnez, miedź i mangan, ale przede wszystkim likopen, cenny antyoksydant. Pomidory dostarczają niewielu kalorii i są alkalizujące (zasadotwórcze). Są nieocenione w dietach przeciw otyłości, w cukrzycy, reumatyzmie, zapaleniu stawów, dnie, chorobach nerek i serca. Działają uspokajająco, bo zawierają sole bromu.
Pomidory w zalewie, jako dodatek do obiadu, może na kanapkę..?
Składniki
2 kg  twardych pomidorów
5 cebul
9 łyżek oleju
ZALEWA
5 liści laurowych
9 ziaren ziela angielskiego
18 ziaren pieprzu
1 l. wody
100 ml octu 10 %
3 łyżeczki soli
4 łyżki cukru
Sposób przygotowania
Pomidory umyć i pokroić razem z cebulą w grube plastry. Układać warstwowo w słoikach pomidory na przemian z cebulą. Zalać gorącą zalewą( zagotować wszystkie składniki na zalewę). do każdego słoika włożyć  kawałek liścia laurowego i ziarenka ziela i pieprzu. dodać łyżkę oleju do każdego słoika- zakręcić i pasteryzować ok 10 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz