Pomidory to źródło witamin i substancji odżywczych, są
bogate w beta karoten (prowitamina A), witaminy: C, K, E, B3,
B6, kwas foliowy i biotynę. Pomidory najbogatsze są w potas,
magnez, miedź i mangan, ale przede wszystkim likopen, cenny
antyoksydant. Pomidory dostarczają niewielu kalorii i są alkalizujące
(zasadotwórcze). Są nieocenione w dietach przeciw otyłości,
w cukrzycy, reumatyzmie, zapaleniu stawów, dnie, chorobach nerek
i serca. Działają uspokajająco, bo zawierają sole bromu.
Pomidory w zalewie, jako dodatek do obiadu, może na kanapkę..?
Składniki
2 kg twardych
pomidorów
5 cebul
9 łyżek oleju
ZALEWA
5 liści laurowych
9 ziaren ziela
angielskiego
18 ziaren pieprzu
1 l. wody
100 ml octu 10 %
3 łyżeczki soli
4 łyżki cukru
Sposób przygotowania
Pomidory umyć i pokroić
razem z cebulą w grube plastry. Układać warstwowo w słoikach pomidory na
przemian z cebulą. Zalać gorącą zalewą( zagotować wszystkie składniki na
zalewę). do każdego słoika włożyć kawałek liścia laurowego i ziarenka
ziela i pieprzu. dodać łyżkę oleju do każdego słoika- zakręcić i pasteryzować
ok 10 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz