Krokiety nietradycyjne-
dla wszystkich co chcą spróbować czegoś innego, z warzywno -parówkowym farszem,
smaczne i łatwe do zrobienia
Składniki
Ciasto
2 jajka
1,5 szkl mleka
1,5 szkl mąki
1 łyżka cukru
3 łyżki oleju
½ szkl wody gazowanej ( może być zwykła)
odrobina soli
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać mikserem lub rózgą, jeśli
będzie zbyt gęste dodać odrobinkę wody. Na rozgrzaną patelnie dać odrobinkę
oleju i smażyć na” złoty” kolor z obu stron cienkie naleśniki.
Farsz
250 dag cienkich parówek
10 dag ogórków konserwowych
10 dag żółtego sera
10 dag papryki konserwowej
1 łyżka majonezu
1 łyżka keczupu
Pieprz, sól
Olej do smażenia
Bułka tarta
Jajko do panierki
Sposób przygotowania
Parówki, ogórki, paprykę drobno pokroić w kosteczkę, dodać starty ser,
majonez, keczup- doprawić . Wymieszać . Nadziewać naleśniki farszem, zwinąć ,
panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju z obu stron na rumiano.
Świetny wpis, bardzo lubię krokiety. Na ostatnim szkoleniu w pracy zamówiliśmy catering dla firm i zaserwowano nam wówczas różne rodzaje krokietów naleśnikowych. Najbardziej smakowały mi te ze szupinkowym farszem, ale sporym zainteresowaniem cieszyły się też krokiety na słodko.
OdpowiedzUsuńDziękuję. Osobiście wolę krokiety ze słonym farszem( ze słodyczy najbardziej lubię ... śledzie;)
UsuńPozdrawiam
Krokiety prezentują się naprawdę przepysznie! Przepadam za tego typu daniami, ale niestety nie jestem zbyt dobrą kucharką... Na szczęście na rynku działa obecnie wiele firm cateringowych, u których można wykupić indywidualnie dobrane plany żywienia. Dieta z dowozem, na którą się zdecydowałam bardzo mi smakuje. W poniedziałek zajadałam się podobnymi krokiecikami. :)
OdpowiedzUsuń