Tarta grzechu warta:)
Pyszna wytrawna tarta
na francuskim cieście w towarzystwie sera camembert i dymki, urozmaicona
...makiem, kaparami i oliwkami. Powinna zadowolić nie jedno wybredne
podniebienie.
Składniki
1 opakowanie ciasta
francuskiego
1 cebula dymka
2 łyżki maku
sól
oliwa z oliwek( tyle by
sie połączyły składniki 2-3 łyżki)
jajko
100 ml śmietany 30%
kapary
czarne oliwki
ser camembert
Sposób przygotowania
Dymkę pokroić i posolić
- dodać mak, zalać oliwą( tak by sie połączyły składniki ) i wstawić do
lodówki na 12h.
Ciasto rozwinąć i
lekko rozwałkować, przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Podpiec ok15 min. w rozgrzanym do 180s topni C piekarniku. Jajko i śmietanę
roztrzepać - doprawić solą i pieprzem. Wylać na podpieczoną tartę.
Posypać kaparami, dodać czarne oliwki- przekrojone na połowę, oraz ser
camembert pokrojony na trójkąty. Piec w 180 C ok 30 min.
Mniam,mniam. Palce lizać. Jutro biorę się do roboty i dam znać ��
OdpowiedzUsuńI jak udało się? Smakuje?
OdpowiedzUsuń