wtorek, 23 października 2018

WYTRAWNA TARTA z camembert i makiem

Tarta grzechu warta:)

Pyszna wytrawna tarta na francuskim cieście w towarzystwie sera camembert i dymki, urozmaicona ...makiem, kaparami i oliwkami. Powinna zadowolić nie jedno wybredne podniebienie.

Składniki
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 cebula dymka
2 łyżki maku
sól
oliwa z oliwek( tyle by sie połączyły składniki  2-3 łyżki)
jajko
100 ml śmietany 30%
kapary
czarne oliwki
ser camembert
Sposób przygotowania
Dymkę pokroić i posolić - dodać mak, zalać  oliwą( tak by sie połączyły składniki ) i wstawić do lodówki na 12h.
Ciasto rozwinąć  i lekko rozwałkować, przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Podpiec ok15 min. w rozgrzanym do 180s topni C piekarniku. Jajko i śmietanę roztrzepać  - doprawić solą i pieprzem. Wylać na podpieczoną tartę. Posypać kaparami, dodać czarne oliwki- przekrojone na połowę, oraz ser  camembert pokrojony na trójkąty. Piec w 180 C ok 30 min.

2 komentarze: