Szpinak, to zapowiedź,
że w naszej kuchni za chwilę zagości coś baaardzo pysznego! Świeży zawiera bowiem
bardzo duże ilości żelaza, które jest łatwo przyswajalne dla naszego
organizmu. Ma do tego w swoim składzie sporo witamin (A, C, E, wit. z grupy
B) i soli mineralnych (sód, magnez, potas, cynk, fluor, fosfor), a zwłaszcza
chlorofilu. Znajdują się w nim również dwa silnie działające
przeciwutleniacze – luteina i beta-karoten.
Połączenie,
pysznego, soczystego kurczaka z delikatnym szpinakowym nadzieniem, na zwyczajny
codzienny obiad lub bardziej uroczysty.
Składniki
4 małe filety z kurczaka (2 podwójne)
20 dag mrożonego szpinaku
1-2 ząbki czosnku
po 30 g ricotty, mozzarelli
olej
Sposób przygotowania
Kurczaka rozbić na cienkie filety, doprawić solą i pieprzem. Szpinak włożyć
na patelnię i podgrzewać, mieszać. Gdy odparuje nadmiar wody dodać czosnek
przeciśnięty przez praskę. Doprawić solą, pieprzem, dodać sery i wymieszać. Na
filetach położyć po ok. 2 łyżki nadzienia szpinakowego, rozsmarować je
pozostawiając ok. 1,5 cm wolnego brzegu. Zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczką.
Smażyć na rozgrzanej patelni polanej olejem- na złoty kolor z obu stron.
Podawać z frytkami, ziemniakami, surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz