czwartek, 4 października 2018

ROLADKI DROBIOWE ZE SZPINAKIEM I RICOTTĄ

Szpinak, to zapowiedź, że w naszej kuchni za chwilę zagości coś baaardzo pysznego! Świeży zawiera bowiem bardzo duże ilości żelaza, które jest łatwo przyswajalne dla naszego organizmu. Ma do tego w swoim składzie sporo witamin (A, C, E, wit. z grupy B) i soli mineralnych (sód, magnez, potas, cynk, fluor, fosfor), a zwłaszcza chlorofilu. Znajdują się w nim również dwa silnie działające przeciwutleniacze – luteina i beta-karoten.
Połączenie, pysznego, soczystego kurczaka z delikatnym szpinakowym nadzieniem, na zwyczajny codzienny obiad lub bardziej uroczysty.
Składniki
4 małe filety z kurczaka (2 podwójne)
20 dag mrożonego szpinaku
1-2 ząbki czosnku
po 30 g ricotty, mozzarelli
olej
Sposób przygotowania
Kurczaka rozbić na cienkie filety, doprawić solą i pieprzem. Szpinak włożyć na patelnię i podgrzewać, mieszać. Gdy odparuje nadmiar wody dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawić solą, pieprzem, dodać sery i wymieszać. Na filetach położyć po ok. 2 łyżki nadzienia szpinakowego, rozsmarować je pozostawiając ok. 1,5 cm wolnego brzegu. Zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczką. Smażyć na rozgrzanej patelni polanej olejem- na złoty kolor z obu stron. Podawać z frytkami, ziemniakami, surówką.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz