ŚLIWKI mają wiele cennych właściwości. Regulują trawienie, chronią przed wolnymi rodnikami, a nawet poprawiają humor.
Zapobiegają
zaparciom, działają jak miotła na przewód pokarmowy i gromadzący się w
komórkach tłuszcz oraz cholesterol (węgierki i renklody)Pod względem
wartości odżywczych oraz witamin i błonnika bogatsze są śliwki suszone,
jednak mają one pięć razy więcej kalorii niż śliwki surowe.
Chociaż
śliwki nie są bogate w witaminę C, dzięki jednoczesnej zawartości
witaminy A i rzadko występującej w owocach witaminie E, uznawane są za cenne przeciwutleniacze. zawierają też : potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor oraz sporo witamin z grupy B, wpływają kojąco na układ nerwowy i poprawiają samopoczucie. Dieta obfitująca w śliwki wpływa antynowotworowo oraz przeciwmiażdżycowo.
Kruchy spód przykryty warstwą owoców, bezą i kruszonką. Słodziutkie, kruche i do tego lekko kwaśne śliwki
Składniki
2 szk mąki
kostka masła 20 dag
7 łyżek cukru
pudru
4 żółtka
1 łyżeczka proszku
do pieczenia
Ok 35 dag śliwek
Beza
4 białka
1szkl cukru
1 budyń
śmietankowy
Sposób przygotowania
Mąkę wymieszać z
cukrem pudrem, proszkiem i zimnym masłem- zagnieść , dodać żółtka i wyrobić
szybko. ¾ ciasta wyłożyć na blachę(
21x26) na papierze do pieczenia, po nakłuwać widelcem i schłodzić w lodówce. ¼ ciasta
włożyć do zamrażalnika. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C . Śliwki umyć,
wypestkować i pokroić na ćwiartki- ułożyć na spodzie ciasta rozcięciem ku górze.
Białka ubić na
sztywną pianę, dodać cukier partiami, a potem budyniowy proszek, Zmiksować.
Bezę rozłożyć na śliwkach, a na nią zetrzeć resztę ciasta z zamrażalnika. Piec
35-40 min. po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz