poniedziałek, 3 września 2018

KRUCHE ciasto ze ŚLIWKAMI

ŚLIWKI mają wiele cennych właściwości. Regulują trawienie, chronią przed wolnymi rodnikami, a nawet poprawiają humor.
 Zapobiegają zaparciom, działają jak miotła na przewód  pokarmowy i gromadzący się w komórkach tłuszcz oraz cholesterol (węgierki i renklody)Pod względem wartości odżywczych oraz witamin i błonnika bogatsze są śliwki suszone, jednak mają one pięć razy więcej kalorii niż śliwki surowe.
Chociaż śliwki nie są bogate w witaminę C, dzięki jednoczesnej zawartości witaminy A i rzadko występującej w owocach witaminie E, uznawane są za cenne przeciwutleniacze.  zawierają też : potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor oraz sporo witamin z grupy B,  wpływają kojąco na układ nerwowy i poprawiają samopoczucie. Dieta obfitująca w śliwki wpływa antynowotworowo oraz przeciwmiażdżycowo.
Kruchy spód przykryty warstwą owoców, bezą i kruszonką. Słodziutkie, kruche i do tego lekko kwaśne śliwki 
Składniki
2 szk mąki
kostka masła 20 dag
7 łyżek cukru pudru
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ok 35 dag śliwek
Beza
4 białka
1szkl cukru
1 budyń śmietankowy
Sposób przygotowania
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem i zimnym masłem- zagnieść , dodać żółtka i wyrobić szybko.  ¾ ciasta wyłożyć na blachę( 21x26) na papierze do pieczenia, po nakłuwać widelcem i schłodzić w lodówce. ¼ ciasta włożyć do zamrażalnika. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C . Śliwki umyć, wypestkować i pokroić na ćwiartki- ułożyć na  spodzie ciasta rozcięciem ku górze.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier partiami, a potem budyniowy proszek, Zmiksować. Bezę rozłożyć na śliwkach, a na nią zetrzeć resztę ciasta z zamrażalnika. Piec 35-40 min. po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz