Cukinia: im młodsza, tym smaczniejsza.
Możemy jeść ją na surowo, smażyć kwiaty cukinii, przyrządzać leczo i piec ciasta.
Cukinia jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem. Jest ceniona za wysoką wartość dietetyczną-wspomaga odchudzanie. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten. Zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ponadto warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością.
Składniki
5 kg cukinii
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
1kg cukru( daję mniej bo za słodko)
4 galaretki pomarańczowe
5 łyżeczek kwasku cytrynowego
1 olejek pomarańczowy
Sposób przygotowania
Sposób przygotowania
Cukinie
obrać i wydrążyć nasiona. Połowę cukinii pokroić w kosteczkę, a drugą
połowę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Smażyć aż zgęstnieje. Pod
koniec smażenia, gdy dżem będzie gęsty i jednolity dodać cukier, skórkę
pomarańczową, galaretki, kwasek i olejek. Całość smażyć jeszcze 30
minut. Nakładać do słoików i szybko zakręcać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz