czwartek, 13 września 2018

POMARAŃCZOWY DŻEM Z CUKINII

Cukinia: im młodsza, tym smaczniejsza.
Możemy jeść ją na surowo, smażyć kwiaty cukinii, przyrządzać leczo i piec ciasta.
Cukinia jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem. Jest ceniona za wysoką wartość dietetyczną-wspomaga odchudzanie. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten. Zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ponadto warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością.
 Dżem  o smaku pomarańczowym- łatwy do zrobienia  i smaczny do zjedzenia…
 Składniki
5 kg cukinii 
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
1kg cukru( daję mniej bo za słodko)
4 galaretki pomarańczowe
5 łyżeczek kwasku cytrynowego
1 olejek pomarańczowy 
Sposób przygotowania
Cukinie obrać i wydrążyć nasiona. Połowę cukinii pokroić w kosteczkę, a drugą połowę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Smażyć aż zgęstnieje. Pod koniec smażenia, gdy dżem będzie gęsty i jednolity dodać cukier, skórkę pomarańczową, galaretki, kwasek i olejek. Całość smażyć jeszcze 30 minut. Nakładać do słoików i szybko zakręcać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz