piątek, 10 sierpnia 2018

SAŁATKA MAKARONOWA z sosem czosnkowym

Szczypiorek  ma sporo wartości odżywczych. Szczypior to dobre źródło kwasu foliowego, nazywanej również folacyną lub witaminą B9, posiada również witaminy: B1, B2, B3, B5 , B6, A,C, K. Nie ma wątpliwości co do tego, że szczypior jest dobrym źródłem wapnia, żelaza i potasu, zawiera również dużo manganu, boru i molibdenu.

Szybka i sycąca sałatka  na różne okazje.

Składniki
20 dag makaronu muszelki
5 jaj  na twardo
1 puszka kukurydzy
2 ogórki długie
1peczek szczypiorku
20 dag szynki
3ząbki czosnku
śmietana 12% mała
4 łyżki majonezu
sól, pieprz
Sposób przygotowania
Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. W kostkę pokroić ogórki, jajka i szynkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy- Wszystko wymieszać. Śmietanę połączyć z majonezem, dodać czosnek zmiażdżony, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Posypać posiekanym szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz