Szczypiorek ma sporo
wartości odżywczych.
Szczypior to dobre źródło kwasu foliowego,
nazywanej również folacyną lub witaminą B9, posiada również witaminy: B1, B2,
B3, B5 , B6, A,C, K. Nie ma wątpliwości co do tego, że szczypior jest dobrym
źródłem wapnia, żelaza i potasu, zawiera również dużo manganu, boru
i molibdenu.
Szybka i sycąca sałatka na różne okazje.
Składniki
20 dag makaronu muszelki
5 jaj na twardo
1 puszka kukurydzy
2 ogórki długie
1peczek szczypiorku
20 dag szynki
3ząbki czosnku
śmietana 12% mała
4 łyżki majonezu
sól, pieprz
Sposób przygotowania
Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. W kostkę pokroić ogórki, jajka i szynkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy- Wszystko wymieszać. Śmietanę połączyć z majonezem, dodać czosnek zmiażdżony, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Posypać posiekanym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz