sobota, 25 sierpnia 2018

JARMUŻOWY koktajl z ogórkiem, miodem i cytryną


Jarmuż to warzywo niskokaloryczne , bogate w  błonnik. Zawiera tak  dużo żelaza , że często nazywany jest „nową wołowiną”. Jest źródłem witaminy K, która chroni przed rakiem, wpływa na stan kości oraz zapewnia prawidłową krzepliwość krwi. Posiada zasoby witaminy C odpowiedzialnej za odporność organizmu i prawidłowy metabolizm. Dzięki dużej zawartości witaminy A dania z jarmużem korzystnie wpływają na stan cery, włosów i paznokci, a także na wzrok. W jarmużu jest więcej wapnia niż w mleku! Jedzenie dań z jarmużem obniża poziom cholesterolu. Jarmuż, jest pełen antyoksydantów, które mają wielkie znaczenie dla zdrowia. Dzięki nim nasz organizm ma wyższą odporność oraz staje się mniej podatny na poważne schorzenia, takie jak nowotwory.

 Podaje przepis na zdrowy i smaczny koktajl dla wszystkich dbających o zdrowie i sylwetkę, oraz lubiących nowe smaki. Wyrazisty smak jarmużu przełamany  cytrynowo- ogórkową nutą  i pysznym miodem.
Jest to źródło wielu antyoksydantów, witamin, minerałów oraz błonnika pokarmowego. Przyspiesza metabolizm, oczyszcza organizm oraz wpływa na prawidłowe trawienie.
Składniki
50 g jarmużu
100 ml wody
1 ogórek
sok z 1/2  cytryny
2 łyżeczki miodu
Sposób przygotowania
Jarmuż przelać wrzątkiem, a następnie zimną wodą- odcedzić.  Do pojemnika od  blendera włożyć tylko liście( twarde nerwy usunąć) Ogórka obrać, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do jarmużu. Wszystko razem zmiksować blenderem. Dodać sok z cytryny, miód i wodę. Miksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli koktajl jest za gęsty można dodać więcej wody.
Można go wzbogacić odrobiną selera ( liście)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz