Już niebawem sezon truskawkowy więc może ktoś skorzysta z przepisu na pyszny sernik z truskawkami.
Truskawka posiada więcej witaminy C niż cytryna, czy grejpfrut. Zawarta w niej witamina PP
reguluje m.in. dotlenienie krwi. W truskawkach znajduje
się bogactwo soli organicznych, poprawiających przemianę materii i
pektyn, oczyszczających jelita z resztek pokarmu i korzystnie
wpływających na naturalną florę bakteryjną.Wapń i fosfor wzmacniają kości i zęby oraz poprawiają pracę mięśni, a w połączeniu z magnezem odkwaszają organizm. Co więcej, poprzez spalanie tłuszczów owoce te posiadają właściwości odtruwające i oczyszczające. Dzieje się tak za sprawą bromeliny, enzymu odpowiadającego za rozkład białka.
Składniki na spód:
17 dag ciastek zbożowych
7 dag roztopionego masła
7 dag roztopionego masła
Składniki na masę serową:
1/2 kg twarożku półtłustego lub tłustego
zmielonego dwukrotnie
2 jajka
3 łyżki soku z cytryny
2/3 szklanki cukru (można dać mniej)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
cukier waniliowy
30 dag truskawek
2 jajka
3 łyżki soku z cytryny
2/3 szklanki cukru (można dać mniej)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
cukier waniliowy
30 dag truskawek
(mogą być zamrożone, wtedy nie rozmrażamy
ich wcześniej)
Spód:
Ciastka
pokruszyć. Wymieszać z
roztopionym masłem, by powstał mokry piasek. Tortownicę o średnicy
20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, masę ciasteczkową
wyłożyć na dno, wyrównać.
Masa
serowa:
Wszystkie składniki na
masę oprócz truskawek zmiksować na gładko (jajka dodajemy w
całości, nie ubijamy białek osobno). Masę wylać na przygotowany
wcześniej spód. Truskawki, jeśli jest
taka możliwość, pokroić na połówki,
poukładać na górze
masy, wciskając je lekko do sernika, by lekko ponad niego wystawały. Piec w temperaturze
180ºC przez 60 minut. Ostudzić, włożyć do
lodówki na 12 h.
Przed podaniem
oprószyć cukrem pudrem.
Masę serową robiłam z podwójnej porcji
Masę serową robiłam z podwójnej porcji
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz