poniedziałek, 23 kwietnia 2018

SERNIK TRUSKAWKOWY

Już niebawem sezon truskawkowy więc może ktoś skorzysta z przepisu na pyszny sernik z truskawkami.
  Truskawka posiada więcej witaminy C niż cytryna, czy grejpfrut. Zawarta w niej witamina PP reguluje m.in. dotlenienie krwi. W truskawkach znajduje się bogactwo soli organicznych, poprawiających przemianę materii i pektyn, oczyszczających jelita z resztek pokarmu i korzystnie wpływających na naturalną florę bakteryjną.Wapń i fosfor wzmacniają kości i zęby oraz poprawiają pracę mięśni, a w połączeniu z magnezem odkwaszają organizm. Co więcej, poprzez spalanie tłuszczów owoce te posiadają właściwości odtruwające i oczyszczające. Dzieje się tak za sprawą bromeliny, enzymu odpowiadającego za rozkład białka.


Składniki
Składniki na spód:
17 dag ciastek  zbożowych
7 dag roztopionego masła
Składniki na masę serową:
1/2 kg twarożku półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie
2 jajka
3 łyżki soku z cytryny
2/3 szklanki cukru (można dać mniej)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
cukier waniliowy
30 dag truskawek
(mogą być zamrożone, wtedy nie rozmrażamy ich wcześniej)
Spód:
Ciastka pokruszyć. Wymieszać z roztopionym masłem, by powstał mokry piasek. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, masę ciasteczkową wyłożyć na dno, wyrównać.
Masa serowa:
Wszystkie składniki na masę oprócz truskawek zmiksować na gładko (jajka dodajemy w całości, nie ubijamy białek osobno). Masę wylać na przygotowany wcześniej spód. Truskawki, jeśli jest taka możliwość, pokroić na połówki,
poukładać na górze masy, wciskając je lekko do sernika, by lekko ponad niego wystawały. Piec w temperaturze 180ºC przez 60 minut. Ostudzić, włożyć do lodówki na 12 h.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
 Masę serową robiłam z podwójnej porcji

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz