Masz
ochotę na gołąbki ale… zbyt pracochłonne?
Oto
przepis dla Ciebie!
Różnią
się nieco wyglądem, ale za to smak pozostaje ten sam i czasu zostaje więcej dla
Ciebie na inne przyjemności .
Jeśli
uwielbiasz gołąbki ale tylko z sosem pomidorowym- nic straconego wystarczy ze
zastąpisz nim sos pieczarkowy.
Sposób przygotowania
Kapustę poszatkować, obgotować w osolonej wodzie ( ok 5 -10 min). Ryż wypłukać, zalać 2 szklankami wrzątku, lekko posolić, dodać odrobinę masła i gotować do wchłonięcia wody.- ostudzić. Cebulę pokroić w kostkę , zrumienić. Ryż,
kapustę i cebulę dodać do mięsa- wymieszać, wbić 2 jajka, doprawić.
Formować dość spore kulki, obtaczać w bułce tartej. Dno naczynia
żaroodpornego wyłożyć liśćmi kapusty, na to ułożyć kulki mięsne i zalać
sosem pieczarkowym. Piec w piekarniku pod przykryciem przez 1 godz w
temp 180 stopni C.
Sos pieczarkowy
Pieczarki
umyć, pokroić w plasterki- podsmażyć w garnku z dodatkiem oleju,
posolić, zalać bulionem, doprawić do smaku. Wymieszać mąkę ze śmietaną,
wlać do garnka z pieczarkami zagotować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz