czwartek, 19 kwietnia 2018

GOŁĄBKI INACZEJ z Sosem pieczarkowym

Masz ochotę na gołąbki ale… zbyt pracochłonne?
Oto przepis dla Ciebie!
Różnią się nieco wyglądem, ale za to smak pozostaje ten sam i czasu zostaje więcej dla Ciebie na inne przyjemności .
Jeśli uwielbiasz gołąbki ale tylko z sosem pomidorowym- nic straconego wystarczy ze zastąpisz nim sos pieczarkowy.
Składniki
50 dag mięsa mielonego
 1 szkl ryżu
 cebula
1/2 główki małej kapusty białej
2 jajka
pieprz, sól, vegeta
50 dag pieczarek
olej
 1 łyżka masła
bułka tarta
1 kostka rosołowa lub  2 szkl. bulionu
1 łyżka mąki
3 łyżki śmietany 18%
Sposób przygotowania
Kapustę poszatkować, obgotować w osolonej wodzie ( ok 5 -10 min). Ryż wypłukać, zalać 2 szklankami wrzątku, lekko posolić, dodać odrobinę masła i gotować do wchłonięcia wody.- ostudzić. Cebulę pokroić w kostkę , zrumienić. Ryż, kapustę i cebulę dodać do mięsa- wymieszać, wbić 2 jajka, doprawić. Formować dość spore kulki, obtaczać w bułce tartej. Dno naczynia żaroodpornego  wyłożyć liśćmi kapusty, na to ułożyć kulki mięsne i zalać sosem pieczarkowym. Piec w piekarniku pod przykryciem przez 1 godz w temp 180 stopni C.
Sos pieczarkowy
Pieczarki umyć, pokroić w plasterki- podsmażyć w garnku z dodatkiem oleju, posolić, zalać bulionem, doprawić do smaku. Wymieszać mąkę ze śmietaną, wlać do garnka z pieczarkami zagotować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz