poniedziałek, 16 kwietnia 2018

CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE

Dobry  chleb na zakwasie jest dla nas lekiem, gdyż podczas procesu fermentacji zostały zniszczone liczne toksyny pleśniowe i bakteryjne, które są najsilniejszymi kancerogenami. Ponadto chleb na zakwasie zawiera kwas mlekowy, a we właściwie funkcjonującym jelicie bakterie kwasu mlekowego powinny stanowić nie mniej niż 10 proc. ogólnej liczby drobnoustrojów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszych jelit.
Kwas mlekowy wpływa dobroczynnie na pracę całego przewodu pokarmowego. Reguluje pH treści jelitowej i poprzez to optymalizuje proces trawienia, wydalania, zapobiega zaparciom.Bakterie kwasu mlekowego pomagają nam lepiej zagospodarować składniki odżywcze żywności – poprzez syntezę witamin oraz wytwarzanie enzymów.
Pieczywo na zakwasach jest cennym źródłem witamin, w trakcie fermentacji pieczywo wzbogaca się w aminokwasy egzogenne – podstawowe niezbędne elementy budulcowe białek, których nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć i musi dostarczyć w pożywieniu.
Składniki
20 dag mąki żytniej 750
20 dag mąki żytniej 720
1 łyżeczka soli
1,5 dag drożdży
350 ml. Ciepłej wody
10 dag ( 6 łyżek) zakwasu
Ziarna ( u mnie słonecznik , dynia i siemię lniane)
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki połączyć razem (drożdże rozkruszyć lub rozpuścić z solą, wodą ) Odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem ok. 45 min.
 Nasmarować keksówkę  olejem,( można posypać bułka tarta by się nie przykleił) przełożyć  ciasto , mokrą dłonią lekko docisnąć do formy i poczekać jak podrośnie. Wstawić do zimnego piekarnika i piec w 210 C przez 60 min . ( od momentu osiągnięcia przez piekarnik temp. 210 C piekę 55 min)
ZAKWAS
Składniki
 ½ szkl. przegotowanej  zimnej wody
½ szkl. mąki żytniej 2000
 Sposób przygotowania
Zakwas dokarmiać codziennie przez 7 dni w proporcjach powyżej. Najlepiej w temp. pokojowej pod przykryciem, ale uchylonym. To co zostanie przełożyć do czystego pojemnika , szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki na kolejne pieczenie. Dzień, może dwa przed planowanym pieczeniem zakwas wyjąć i dokarmić wg przepisu
 Rada
dobrze jest  podwoić składniki  i upiec 2 chlebki naraz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz