Dobry chleb na zakwasie jest dla nas
lekiem, gdyż podczas procesu fermentacji zostały zniszczone liczne
toksyny pleśniowe i bakteryjne, które są najsilniejszymi kancerogenami.
Ponadto chleb na zakwasie zawiera kwas mlekowy,
a we właściwie funkcjonującym jelicie bakterie kwasu mlekowego powinny
stanowić nie mniej niż 10 proc. ogólnej liczby drobnoustrojów
niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszych jelit.
Kwas
mlekowy wpływa dobroczynnie na pracę całego przewodu pokarmowego.
Reguluje pH treści jelitowej i poprzez to optymalizuje proces trawienia,
wydalania, zapobiega zaparciom.Bakterie kwasu mlekowego pomagają nam
lepiej zagospodarować składniki odżywcze żywności – poprzez syntezę
witamin oraz wytwarzanie enzymów.
Pieczywo na zakwasach jest cennym źródłem witamin,
w trakcie fermentacji pieczywo wzbogaca się w aminokwasy egzogenne –
podstawowe niezbędne elementy budulcowe białek, których nasz organizm
nie jest w stanie wytworzyć i musi dostarczyć w pożywieniu.
Składniki
20 dag mąki żytniej 750
20 dag mąki żytniej 720
1 łyżeczka soli
1,5 dag drożdży
350 ml. Ciepłej wody
10 dag ( 6 łyżek) zakwasu
Ziarna ( u mnie słonecznik , dynia i siemię lniane)
Sposób przygotowania
Wszystkie
składniki połączyć razem (drożdże rozkruszyć lub rozpuścić z solą, wodą
) Odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem ok. 45 min.
Nasmarować
keksówkę olejem,( można posypać bułka tarta by się nie przykleił)
przełożyć ciasto , mokrą dłonią lekko docisnąć do formy i poczekać jak
podrośnie. Wstawić do zimnego piekarnika i piec w 210 C przez 60 min . (
od momentu osiągnięcia przez piekarnik temp. 210 C piekę 55 min)
ZAKWAS
Składniki
½ szkl. przegotowanej zimnej wody
½ szkl. mąki żytniej 2000
Sposób przygotowania
Zakwas dokarmiać codziennie przez 7 dni w proporcjach powyżej. Najlepiej
w temp. pokojowej pod przykryciem, ale uchylonym. To co zostanie
przełożyć do czystego pojemnika , szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki
na kolejne pieczenie. Dzień, może dwa przed planowanym pieczeniem
zakwas wyjąć i dokarmić wg przepisu
Rada
dobrze jest podwoić składniki i upiec 2 chlebki naraz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz