Botwina, czyli młode listki buraka ćwikłowego, zawiera dużo witamin, żelaza i wapnia. Zupa z botwinki pobudza apetyt, odkwasza i odtruwa organizm, koi nerwy. Jest łatwostrawna i odświeżająca, dlatego warto ją jeść podczas infekcji, przeziębień, podwyższonej temperatury.Botwina jest niskokaloryczna, w 100 g świeżych liści jest tylko 19 kcal, a w gotowanej botwince niewiele więcej, bo 27 kcal.
Botwinka
to wiosenna zupa, na którą czekamy cały rok( choć znalazłam sposób by
ją przemycić na zimę- pasteryzuje w słoiczkach,a potem tylko ugotować
wywar wlać zawartość słoiczka i można się cieszyć jej smakiem nawet w
grudniu) Nie wyobrażam sobie wiosny bez tej smacznej i aromatycznej
zupy.
Sposób przygotowania
Kości
umyć, włożyć do garnka, zalać wodą, dodać obrane i pokrojone w kostkę
marchew, seler, pietruszkę, ziele, liście, buraczki z botwinki ,czosnek i
cebulę. Ugotować wywar. Gdy marchewka będzie miękka, dodać pokrojone w
kostkę ziemniaki-( ugotowane osobno). Pod koniec gotowania dodaj liście
z botwinki pokrojone na drobne kawałki. Zakwasić kwaskiem cytrynowym
lub sokiem z cytryny lub octem, doprawić, sola , pieprzem, maggi,
cukrem. Dodać śmietanę , zagotować. W razie potrzeby doprawić jeszcze do
smaku. Posypać zieloną pietruszką. Podawać z jajkiem ugotowanym na
twardo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz