niedziela, 15 kwietnia 2018

BOTWINKA

Botwina, czyli młode listki buraka ćwikłowego, zawiera dużo witamin, żelaza i wapnia. Zupa z botwinki pobudza apetyt, odkwasza i odtruwa organizm, koi nerwy. Jest łatwostrawna i odświeżająca, dlatego warto ją jeść podczas infekcji, przeziębień, podwyższonej temperatury.Botwina jest niskokaloryczna, w 100 g świeżych liści jest tylko 19 kcal, a w gotowanej botwince niewiele więcej, bo 27 kcal.
Botwinka to wiosenna zupa, na którą czekamy cały rok( choć znalazłam sposób by ją przemycić na zimę- pasteryzuje w słoiczkach,a potem tylko  ugotować wywar wlać zawartość słoiczka i można się cieszyć jej smakiem nawet  w grudniu)   Nie wyobrażam sobie wiosny bez tej smacznej  i aromatycznej zupy.
Składniki
pęczek botwinki z burakami
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
1-2 ząbki czosnku
1 marchewka
½ pietruszki korzeń
3 łyżki natki pietruszki
4 ziemniaki
kawałeczek selera
½ cebuli
2 l wywaru ( lub 50 dag kości wprz, skrzydełek)
Sól, pieprz, cukier, maggi
jajka
2 łyżki soku z cytryny lub odrobina kwasku cytrynowego
3 łyżki śmietany 18%
 Sposób przygotowania
Kości umyć, włożyć do garnka, zalać wodą, dodać obrane i pokrojone w kostkę marchew, seler, pietruszkę, ziele, liście, buraczki z botwinki ,czosnek i cebulę. Ugotować wywar.  Gdy marchewka będzie miękka, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki-( ugotowane osobno). Pod koniec gotowania dodaj liście z botwinki pokrojone na drobne kawałki.  Zakwasić kwaskiem cytrynowym lub sokiem z cytryny lub octem, doprawić, sola , pieprzem, maggi, cukrem. Dodać śmietanę , zagotować. W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku. Posypać zieloną pietruszką. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz