Przepis na leczo
przywędrował do Polski z Węgier, gdzie podstawową bazą do leczo są
warzywa: cebula, papryka i pomidory, z dodatkiem wędzonego boczku lub
wędzonej słoniny. Podstawą każdego lecza jest papryka.Występuje u nas w wielu
odmianach- obowiązkowo powinno być pikantne.Bardzo dobrze rozgrzewa
zarówno ciało jak i duszę- w sam raz na zimową pogodę. Na Węgrzech
stosuje się je jako dodatek do schaboszczaka, a w u nas podaje się
samodzielnie, w miseczce, z kromką chleba, bagietki, grzanek.
U mnie z dodatkiem cukinii , pieczarek( by złagodzić nieco smak) i kiełbasy wędzonej( może być pierś z kurczaka).
Jest to danie jednogarnkowe( nie
pobrudzisz wiele naczyń :)), bardzo sycące, z dużą ilością warzyw, ale
także z mocnym akcentem mięsnym, z minimalną ilością tłuszczu, kolorowe,
duszone.Samo zdrowie!
Składniki
6 dużych pieczarek
2 czerwone papryki2 żółte papryki
1 zielona papryka
2 średnie cukinie 2 cebule
40 dag wędzonej kiełbasy
1 czerwona papryczka chilli
1½ łyżeczki wędzonej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżki oleju
5 średnich dojrzałych pomidorów lub 40 dag pomidorów z puszki( u mnie z puszki)
2 szkl. wody
sól
pieprz
1 łyżeczka cukru
natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania
Cebulę, pieczarki i kiełbasę pokroić w dużą kostkę i podsmażyć na oleju.Dodać paprykę pokrojoną w grubą kostkę, obrane ze skórki i pokrojone pomidory lub pomidory z puszki. Dolać 2 szklanki wody i dusić na wolnym ogniu ok 10 minut. Dodać pokrojoną w półplasterki cukinię i posiekaną papryczkę chilli bez pestek. Dusić ok 15 min( uważać by cukinie się nie rozgotowała. Doprawić papryką słodką i wędzoną, solą, pieprzem, cukrem (jeśli leczo jest bardzo kwaśne) . Dusić kolejne 5 minut i odstawić.
Podawać posypane natką pietruszki -u mnie z grzankami
(
chleb tostowy 2- 3 kromki pokroić na kwadraty, posypać ziołami
prowansalskimi z odrobiną oliwy, wymieszać i wsadzić do piekarnika na 20
min w temp. 130 stopni C)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz