czwartek, 12 kwietnia 2018

LECZO z kiełbasą i cukinią

Przepis na  leczo  przywędrował do Polski z Węgier, gdzie  podstawową bazą do leczo są warzywa: cebula, papryka i pomidory,  z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Podstawą każdego lecza jest papryka.Występuje u nas w wielu odmianach- obowiązkowo powinno być pikantne.Bardzo dobrze rozgrzewa zarówno ciało jak i duszę- w sam raz na zimową pogodę. Na Węgrzech stosuje się je  jako dodatek do schaboszczaka, a w u nas podaje się samodzielnie, w miseczce, z kromką chleba, bagietki, grzanek.
U mnie z dodatkiem cukinii , pieczarek( by złagodzić nieco smak) i kiełbasy wędzonej( może być  pierś z kurczaka).
Jest to danie jednogarnkowe( nie pobrudzisz wiele naczyń :)), bardzo sycące, z dużą ilością warzyw, ale także z mocnym akcentem mięsnym, z minimalną ilością tłuszczu, kolorowe, duszone.Samo zdrowie!

 
Składniki
6 dużych pieczarek
2 czerwone papryki
2 żółte papryki
1 zielona papryka
2 średnie cukinie
2 cebule
40 dag wędzonej kiełbasy
1 czerwona papryczka chilli
1½ łyżeczki wędzonej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżki oleju
5 średnich dojrzałych pomidorów lub 40 dag pomidorów z puszki( u mnie z puszki)
2 szkl. wody
sól
pieprz
1 łyżeczka cukru
natka pietruszki do dekoracji
 
Sposób przygotowania
Cebulę, pieczarki i kiełbasę pokroić w  dużą kostkę i podsmażyć na oleju.Dodać paprykę  pokrojoną w grubą kostkę,  obrane ze skórki i pokrojone pomidory lub pomidory z puszki. Dolać 2 szklanki wody i dusić na wolnym ogniu ok 10 minut. Dodać pokrojoną w półplasterki cukinię i posiekaną papryczkę chilli bez pestek. Dusić ok 15 min( uważać by cukinie się nie rozgotowała. Doprawić papryką słodką i wędzoną, solą, pieprzem, cukrem (jeśli leczo jest bardzo kwaśne) . Dusić kolejne 5 minut i odstawić. 
Podawać posypane natką pietruszki -u mnie z grzankami
( chleb tostowy 2- 3 kromki pokroić na kwadraty, posypać ziołami prowansalskimi z odrobiną oliwy, wymieszać i wsadzić do piekarnika na 20 min w temp. 130 stopni C)
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz