czwartek, 26 kwietnia 2018

CHIPSY z JARMUŻU

Jarmuż to warzywo niskokaloryczne , bogate w  błonnik.. Zawiera tak  dużo żelaza , że często nazywany jest „nową wołowiną”. Jest źródłem witaminy K, która chroni przed rakiem, wpływa na stan kości oraz zapewnia prawidłową krzepliwość krwi. Posiada zasoby witaminy C odpowiedzialnej za odporność organizmu i prawidłowy metabolizm. Dzięki dużej zawartości witaminy A dania z jarmużem korzystnie wpływają na stan cery, włosów i paznokci, a także na wzrok. W jarmużu jest więcej wapnia niż w mleku! Jedzenie dań z jarmużem obniża poziom cholesterolu. Jarmuż, jest pełen antyoksydantów, które mają wielkie znaczenie dla zdrowia. Dzięki nim nasz organizm ma wyższą odporność oraz staje się mniej podatny na poważne schorzenia, takie jak nowotwory.
Chipsy to przekąska, która doskonale sprawdza się na imprezie lub podczas oglądania filmów. Jednak te, ze sklepu, zawierają mnóstwo zbędnych dodatków. Aby były zdrowsze znam pewien sposób .Pyszne i chrupiące chipsy można bowiem przygotować samemu w domu i  niemal ze wszystkich warzyw korzeniowych. Cynamonowe czipsy marchewkowe, lekko orzechowe z topinamburu lub buraczane z octem balsamicznym. Ale jedne z najlepszych chipsów wychodzą z zielonych liści jarmużu. To nie tylko doskonała przekąska, ale również pyszny dodatek do wielu dań.

Składniki
3 duże liście jarmużu 
sól
2 łyżki oliwy 
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzać do 100-120 stopni C. Jarmuż umyć, oderwać liście od twardej łodyżki (łodyżkę odrzucić). Liście umieścić w misce, doprawić solą, polać oliwą i dokładnie wymieszać.(można użyć curry łagodnego,  lub szczyptę cynamonu i łyżeczkę słodkiej papryki ) .Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec ok 8- 10 minut. aby się nie spaliły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz