Jarmuż to warzywo niskokaloryczne , bogate w błonnik.. Zawiera tak dużo żelaza , że często nazywany jest
„nową wołowiną”. Jest źródłem witaminy K, która chroni przed rakiem,
wpływa na stan kości oraz zapewnia prawidłową krzepliwość krwi. Posiada
zasoby witaminy C odpowiedzialnej za odporność organizmu i
prawidłowy metabolizm. Dzięki dużej zawartości witaminy A dania z
jarmużem korzystnie wpływają na stan cery, włosów i paznokci, a także na
wzrok. W jarmużu jest więcej wapnia niż w mleku! Jedzenie
dań z jarmużem obniża poziom cholesterolu. Jarmuż, jest pełen
antyoksydantów, które mają wielkie znaczenie dla zdrowia. Dzięki nim nasz
organizm ma wyższą odporność oraz staje się mniej podatny na poważne
schorzenia, takie jak nowotwory.
Chipsy to przekąska, która doskonale sprawdza się na
imprezie lub podczas oglądania filmów. Jednak te, ze sklepu, zawierają mnóstwo
zbędnych dodatków. Aby były zdrowsze znam pewien sposób .Pyszne i chrupiące
chipsy można bowiem przygotować samemu w domu i niemal ze wszystkich
warzyw korzeniowych. Cynamonowe czipsy marchewkowe, lekko orzechowe
z topinamburu lub buraczane z octem balsamicznym. Ale jedne
z najlepszych chipsów wychodzą z zielonych liści jarmużu. To nie
tylko doskonała przekąska, ale również pyszny dodatek do wielu dań.
Składniki
3 duże liście
jarmużu
sól
2 łyżki oliwy
Sposób
przygotowania
Piekarnik nagrzać do
100-120 stopni C. Jarmuż umyć, oderwać liście od twardej łodyżki (łodyżkę
odrzucić). Liście umieścić w misce, doprawić solą, polać oliwą i dokładnie
wymieszać.(można użyć curry łagodnego, lub szczyptę cynamonu i łyżeczkę
słodkiej papryki ) .Wyłożyć
na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec ok 8-
10 minut. aby się nie spaliły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz