Cukinia to idealne warzywo dla
odchudzających się. Jest niskokaloryczna i lekkostrawna, zawiera też
sporo witamin i minerałów. Cukinia jest również pożądana w diecie antyrakowej
oraz odkwaszającej. I co ważne, nie odkładają się w niej metale ciężkie.
Z pewnością jest ona dobrym źródłem witaminy A (niezbędnej do
prawidłowego widzenia i dobrej odporności) witaminy z grupy B,(potrzebne
m.in. do prawidłowej pracy układu nerwowego, w tym mózgu i sprawnego trawienia)
oraz witaminę C, która wspomaga przyswajanie żelaza, wzmacnia układ
odpornościowy, jest potrzebna dla rozwoju i regeneracji tkanek oraz dobrej
kondycji zębów i dziąseł.
Szybka i lekka zupa na dobry początek wiosny z dodatkiem
cukinii i innych warzyw. Najlepiej smakuje z młodych cukinii wraz ze skórką
Składniki
2 cukinie
3 ziemniaki
marchewka
pietruszka
1/4 małego selera
cebula
2 łodygi selera naciowego
liść pory
pieprz, sól
kminek mielony
czosnek granulowany
gałka muszkatołowa
ziele angielskie 3-4 sztuki
liść laurowy 2 szt
majeranek, lubczyk suszony
kości na wywar
olej
śmietana 18 %- 2 łyżki
koperek
Sposób przygotowania
Ugotować
wywar z kości i przypraw . Ziemniaki obrać, pokroić w średnią kostkę.
Seler pokroić w drobną kostkę a marchew i pietruszkę w krążki.
Wszystkie te warzywa podsmażyć na oleju, doprawić czosnkiem
granulowanymi gałką muszkatołową, solą i pieprzem, można dodać słodką
paprykę w proszku . Podsmażone warzywa przełożyć do garnka i zalać
przecedzonym wywarem, podgotować. Cukinię pokroić w dużą kostkę,
posolić i podsmażyć na tej samej patelni co warzywa ok 5 minut. Dodać
do reszty składników i zagotować. Dodać 2 łyżki śmietany, doprawić wg
uznania. Koperek posiekać i dodać do zupy lub bezpośrednio na talerz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz