środa, 2 maja 2018

ZUPA z CUKINII


Cukinia to idealne warzywo dla odchudzających się. Jest niskokaloryczna i lekkostrawna, zawiera też sporo witamin i minerałów. Cukinia jest również pożądana w diecie antyrakowej oraz odkwaszającej. I co ważne, nie odkładają się w niej metale ciężkie. Z pewnością jest ona dobrym źródłem witaminy A (niezbędnej do prawidłowego widzenia i dobrej odporności) witaminy z grupy B,(potrzebne m.in. do prawidłowej pracy układu nerwowego, w tym mózgu i sprawnego trawienia) oraz witaminę C, która wspomaga przyswajanie żelaza, wzmacnia układ odpornościowy, jest potrzebna dla rozwoju i regeneracji tkanek oraz dobrej kondycji zębów i dziąseł.
 Szybka i lekka zupa na dobry początek wiosny z dodatkiem cukinii i innych warzyw. Najlepiej smakuje z młodych cukinii wraz ze skórką
Składniki
2 cukinie
3 ziemniaki
marchewka
pietruszka
1/4 małego selera
cebula
2 łodygi selera naciowego
liść pory
pieprz, sól
kminek mielony
czosnek granulowany
gałka muszkatołowa
ziele angielskie 3-4 sztuki
liść laurowy 2 szt
majeranek, lubczyk  suszony
 kości na wywar
olej
śmietana 18 %- 2 łyżki
koperek
 Sposób przygotowania
Ugotować wywar z kości i przypraw . Ziemniaki obrać, pokroić w średnią kostkę. Seler pokroić w drobną kostkę a marchew i pietruszkę w krążki.  Wszystkie te warzywa podsmażyć na oleju, doprawić czosnkiem granulowanymi gałką muszkatołową, solą i pieprzem, można dodać słodką paprykę w proszku . Podsmażone warzywa przełożyć do garnka  i zalać przecedzonym wywarem, podgotować. Cukinię pokroić  w dużą kostkę, posolić  i podsmażyć na tej samej patelni co warzywa ok 5 minut. Dodać do reszty składników i zagotować. Dodać 2 łyżki śmietany, doprawić wg uznania.  Koperek posiekać i dodać do zupy lub bezpośrednio na talerz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz