poniedziałek, 12 marca 2018

ZUPA POMIDOROWA z MLEKIEM KOKOSOWYM

Mleko kokosowe jeden z najlepszych zamienników mleka, bogate w wiele składników odżywczych: wapń, magnez, fosfor, potas, żelazo, sód cynk, miedź, selen mangan, witaminy A,E,C,oraz z grupy B, kwas foliowy i pantotenowy. Zawarte w mleku kokosowym tłuszcze wykazują właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, dzięki czemu zmniejszają ryzyko wystąpienia infekcji. Zwiększają też przyswajalność wapnia, co korzystnie wpływa na układ kostny.
Zupa pomidorowa-  najbardziej znana zupa dziś trochę odmieniona - o delikatnym słodkawym smaku , aromacie  i orientalnej nucie, pożywna , a zrobiona w kilka chwil.



Składniki
150 gram włoszczyzny
1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
100 g koncentratu pomidorowego
1 puszka mleka kokosowego
1,5 l. wywaru
Pieprz
sól
cukier
papryka mielona słodka i wędzona
olej
czosnek granulowany
śmietana 2-3 łyżki
makaron( świderki) lub ryż
pietruszka zielona
Sposób przygotowania
Włoszczyznę  podsmażyć w garnku na oleju, dodać pomidory- zagotować.
 
 Wlać mleko kokosowe, wywar, doprawić przyprawami do smaku, dodać śmietanę- zagotować. Osobno ugotować makaron lub ryż. Wyłożyć na talerz- zalać gorącą zupą, posypać zieloną pietruszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz