Rogaliki drożdżowe
z budyniem to super propozycja na pyszne drugie
śniadanie lub podwieczorek, jeszcze ciepłe rozpływają się w ustach .
Składniki
1 budyń o smaku waniliowym
500ml mleka
Ciasto:
40 dkg mąki pszennej
25g drożdży
½ szkl. letniego mleka
4 łyżki cukru pudru
szczypta soli
20 dkg masła
Polewa:
1 mleczna czekolada( rozpuścić w kąpieli
wodnej lub na malutkim gazie z dodatkiem łyżki wody)
Sposób przygotowania:
Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać sól i
cukier.Drożdże wykruszyć do mleka, gdy powiększą
swoją objętość dodać do maki i połączyć, następnie dodać masło pokrojone
na kawałki, wyrobić i wstawić na 1 h do lodówki. Wyjąć ciasto, zagnieść . Podzielić na dwie części i rozwałkować
cienkie koło , pokroić na trójkąty. Każdy trójkąt posmarować budyniem i zwijać
rogale. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*
C. Piec 15-18 min. Jeszcze ciepłe polać polewą , obsypać
płatkami migdałowymi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz