środa, 14 marca 2018

ROGALIKI DROŻDŻOWE Z BUDYNIEM

Rogaliki drożdżowe z budyniem to super propozycja na pyszne drugie śniadanie lub podwieczorek, jeszcze ciepłe rozpływają się w ustach .

Składniki
 1 budyń o smaku waniliowym
 500ml mleka

Ciasto:
40 dkg mąki pszennej
25g drożdży
 ½ szkl. letniego mleka
 4 łyżki cukru pudru
 szczypta soli
 20 dkg masła

Polewa:
1 mleczna czekolada( rozpuścić w kąpieli wodnej lub na malutkim gazie z dodatkiem łyżki wody)

Sposób przygotowania:
Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu.

Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać sól i cukier.Drożdże wykruszyć do mleka, gdy powiększą swoją objętość dodać do maki i połączyć, następnie dodać masło pokrojone  na kawałki, wyrobić i wstawić na 1 h do lodówki. Wyjąć ciasto, zagnieść . Podzielić na dwie części i rozwałkować cienkie koło , pokroić na trójkąty. Każdy trójkąt posmarować budyniem i zwijać rogale. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200* C. Piec 15-18 min. Jeszcze ciepłe polać polewą , obsypać płatkami migdałowymi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz