Ceni się je głównie za wyborny smak i aromat. Mało kto wie, że PIECZARKI dostarczają także wielu cennych składników odżywczych: witaminy z grupy B (głównie wit. B1, B2 i B3), a także witaminę D.
Zawierają też znaczące ilości minerałów i pierwiastków śladowych, np. fosforu, selenu, żelaza ,miedzi, kwas foliowy. Jak wykazały badania, jedzenie pieczarek może też obniżać poziom lipidów we krwi, zwiększać odporność i poprawić trawienie. Ze wszystkich grzybów to właśnie pieczarki (a oprócz nich prawdziwki) dostarczają najwięcej łatwo przyswajalnego białka. Dzięki temu z powodzeniem mogą zastępować w diecie mięso.
łatwe do przygotowania, smaczne , na szybką przekąskę
Składniki
1 opakowanie ciasta francuskiego
250 g pieczarek
3 parówki drobiowe
2 łyżki kukurydzy z puszki
2 łyżki papryki czerwonej
*1 ogórek konserwowy
4 łyżki żółtego sera startego na dużych oczkach
1 łyżka masła
sól,pieprz,przyprawa w płynie do zup
250 g pieczarek
3 parówki drobiowe
2 łyżki kukurydzy z puszki
2 łyżki papryki czerwonej
*1 ogórek konserwowy
4 łyżki żółtego sera startego na dużych oczkach
1 łyżka masła
sól,pieprz,przyprawa w płynie do zup
Sposób przygotowania
Zrobić
farsz: pieczarki, umyć, pokroić w cienkie plasterki, podsmażyć na
patelni na maśle, ostudzić. Ogórka , paprykę i parówki pokroić w drobną
kostkę. Wszystko wymieszać razem dodać pieczarki, kukurydze i ser,
przyprawić wg uznania. Ciasto pokroić na 12 kwadratów. Formę do babeczek
wysmarować olejem, włożyć kwadraty z ciasta i i napełnić farszem .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz