niedziela, 18 lutego 2018

SAKIEWKI z PIECZARKAMI z CIASTA FRANCUSKIEGO

Ceni się je głównie za wyborny smak i aromat. Mało kto wie, że PIECZARKI dostarczają także wielu cennych składników odżywczych: witaminy z grupy B (głównie wit. B1, B2 i B3), a także witaminę D.
 Zawierają też znaczące ilości minerałów i pierwiastków śladowych, np. fosforu, selenu, żelaza ,miedzi, kwas foliowy. Jak wykazały badania, jedzenie pieczarek może też obniżać poziom lipidów we krwi, zwiększać odporność i poprawić trawienie. Ze wszystkich grzybów to właśnie pieczarki (a oprócz nich prawdziwki) dostarczają najwięcej łatwo przyswajalnego białka. Dzięki temu z powodzeniem mogą zastępować w diecie mięso.
łatwe do przygotowania, smaczne , na szybką przekąskę

Składniki
 1 opakowanie ciasta francuskiego
  250 g pieczarek
  3 parówki drobiowe
  2 łyżki kukurydzy z puszki
2 łyżki papryki czerwonej
*1 ogórek konserwowy
4 łyżki żółtego sera startego na dużych oczkach
1 łyżka masła
  sól,pieprz,przyprawa w płynie do zup
Sposób przygotowania
Zrobić farsz: pieczarki, umyć, pokroić w cienkie plasterki, podsmażyć na patelni na maśle, ostudzić. Ogórka , paprykę i parówki pokroić w drobną kostkę. Wszystko wymieszać razem dodać pieczarki, kukurydze i ser, przyprawić wg uznania. Ciasto pokroić na 12 kwadratów. Formę do babeczek wysmarować olejem, włożyć kwadraty z ciasta i i napełnić farszem .
Sakiewki pozamykać.

Piec w 200 stopniach C ok 20 -25 min

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz