ŻURAWINA Zawiera aż 87% wody, dużą ilość błonnika, a także takie witaminy, jak C, E, K oraz witamin: B6 i kwasu pantotenowego. Owoce żurawiny są bogatym źródłem minerałów, w tym między innymi potasu, manganu, miedzi i jodu. Zawierają duże ilości przeciwutleniaczy i flawonoidów . Żurawina zawiera proantocyjany, bioflawonoidy i taniny, które ograniczają przyleganie drobnoustrojów do dróg moczowych. Żurawina zawiera w sobie bowiem duże ilości cytrynianów, dzięki którym min. w nerkach nie tworzą się kamienie.
Pyszne naleśniki- tym razem z serem i żurawiną, delikatne, pulchne, rumiane
Składniki
CIASTO
2 jajka
1,5 szkl mleka
1,5 szkl mąki
1 łyżka cukru
3 łyżki oleju
½ szkl wody gazowanej ( może być zwykła)
odrobina soli
SER
250g twarogu półtłustego
2 łyżki śmietany 18 %
garść żurawiny suszonej
1 cukier waniliowy
2-3 łyżki soku malinowego( dla różowego koloru)
Sposób przygotowania
Wszystkie
składniki na ciasto wymieszać mikserem lub rózgą, jeśli będzie zbyt
gęste dodać odrobinkę wody. Na rozgrzaną patelnie dać odrobinkę oleju i
smażyć na” złoty” kolor z obu stron. Wszystkie składniki na ser- oprócz żurawiny zmiksować, zblendować. Dodać żurawinę i wymieszać. Nałożyć na upieczone naleśniki i zwinąć w rulon.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz