wtorek, 20 lutego 2018

POMIDOROWA ROLADA

 Pomidorowa rolada z szynką i papryką to idealna przekąska na imprezę.  Nie jest zbyt pracochłonna a za to pięknie się prezentuje ,może być doskonałą alternatywą dla osób, które nie lubią szpinaku i łososia .
Składniki
3 jajka
120 ml gorącej wody

50 g startego żółtego sera
 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka papryki słodkiej
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek
zioła prowansalskie,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g serka śmietankowego o smaku czosnkowym
kilka plasterków szynki
bazylia 
                                       papryka czerwona
Sposób przygotowania 
Żółtka oddzielić od białek i zmiksować je dolewając do nich porcjami gorącą wodę. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, żółty ser i olej. Wymieszać. Dodać obie mąki, paprykę słodką oraz proszek do pieczenia. W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pianę połączyć z ciastem pomidorowym, dodać przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Piec w temp. 200 stopni przez około 10-12 minut. Ciasto wyjąć i ostudzić. Szorstką część ciasta smarujemy serkiem czosnkowym układamy plastry szynki, kawałki papryki,bazylię i zawijamy w roladę. Przed podaniem schłodzić w lodówce, a następnie kroić w plastry grubości około 1,5 cm .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz