sobota, 24 lutego 2018

SOS CHRZANOWY, SOS RAVIGOTTE, SOS KOPERKOWO – MAJONEZOWY

SOS CHRZANOWY 

składniki

2 łyżki startego chrzanu,
 2 łyżki majonezu,
 łyżka śmietany.
 sposób przygotowania

Chrzan, majonez i śmietanę wymieszać i odstawić na ok. 30 minut w chłodne miejsce. Podawać do pasztetów rybnych.


SOS RAVIGOTTE

 składniki

1 szklanka oleju, 1 surowe żółtko, 250 g świeżego szpinaku, musztarda, sól, cukier, sok z cytryny
  sposób przygotowania

Szpinak starannie opłukać w dużej ilości wody, przebrać, grube łodyżki odrzucić. Zalać osoloną, wrzącą woda, ugotować bez przykrycia, odcedzić, przetrzeć przez bardzo gęste sito. Sporządzić sos majonezowy. Sos wymieszać ze szpinakiem, przyprawić do smaku solą, cukrem, musztardą i sokiem z cytryny.


SOS KOPERKOWO – MAJONEZOWY


Koperek starannie opłukać, osączyć, posiekać (powinno być 3 kopiaste łyżki). Majonez wymieszać z jogurtem, dodać koperek, doprawić do smaku solą. Doskonały do śledzi w oleju, a także jako maczanka do surowych warzyw.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz