czwartek, 8 lutego 2018

JAGODOWO- BANANOWY KOKTAJL

BANANY są prawdziwym skarbcem witamin, minerałów i mikroelementów . Zawierają węglowodany i witaminy z grupy B, wit. A,C,E, wapń i magnez, potas, fosfor, żelazo, sód, selen, miedź, mangan, jod fluor, cynk. Są lekkostrawne- idealne dla sportowców. Regularne spożywanie ich  zapobiega chorobom serca i depresjom. Chronią błonę śluzową żołądka, neutralizują kwasy, leczą wrzody żołądka i dwunastnicy. Łagodzą schorzenia wątroby i nerek.
JAGODY są od dawna wykorzystywane jako skuteczny lek na biegunki . Zawierają także witaminy: C, z grupy B, karotenoidy, prowitaminę A i liczne sole mineralne. Mają wiele istotnych właściwości. Są to:uszczelnienie naczyń krwionośnych. Działanie przeciwzapalne, nawilżające, zmiękczające i wygładzające skórę, przeciwutleniające, ściągające, przeciwbakteryjne.
Koktajl to odżywczy napój można go sporządzić z ulubionych owoców + kefir, jogurt naturalny, lub maślanka- jak kto lubi. U mnie dziś mrożone jagody, banany i jogurt naturalny.
Składniki
 300 ml jogurtu naturalnego
1 banan
20 dkg jagód mrożonych
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki zmiksować , zblendować.
Jeśli ktoś woli słodsze to można dodać miodu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz