piątek, 9 lutego 2018

BABKA KOKOSOWA Z BIAŁEK

Wiórki kokosowe otrzymuje się z wysuszonego i startego miąższu orzecha kokosowego.Zawierają jedynie śladowe ilości witamin i białka, trochę potasu i magnezu, a jego „bazę” stanowi tłuszcz, a dokładnie kwasy tłuszczowe nasycone.Wiórki kokosowe stanowią tanie i wartościowe źródło błonnika pokarmowego .
Nie masz pomysłu na wykorzystanie białek z wczorajszych faworków oto on:

Składniki
5 białek
szczypta soli
10 dag cukru pudru
10 dag mąki
10 dag wiórków kokosowych
 10 dag masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 Garść żurawiny
 Sposób przygotowania
 Masło rozpuścić , ostudzić. Białka ubić na sztywno z solą ,  dodać cukier, kokos- wymieszać, dodać mąkę z proszkiem, ostudzone masło- wymieszać. Wlać do keksówki  wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką.
Przez środek ułożyć żurawinę i  zakryć ciastem.
Piec 180 stopniach C ok 40-45 min.
Rada
można zrobić polewę czekoladową dla fajnego kontrastu i smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz