Pieczeń rzymska – klops- to rodzaj pieczonego mięsa
mielonego z dodatkiem kilku składników. Można ją wzbogacić o dodatek
ugotowanych jaj. Taka pieczeń jest smaczną alternatywą dla mielonych
kotletów. Można ją podawać na gorąco do obiadu z sosem bądź na
zimno jako dodatek do pieczywa.
Składniki
50 dag mięsa mielonego wołowo – wieprzowego
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
1łyżeczka majeranku
3-4 jajka na twardo
1 surowe jajko
bułka tarta 8 łyżek
pierz, sól
ostra papryka
Sposób przygotowania
Posiekać
cebulę i czosnek. Dodać do mięsa razem z surowym jajkiem, przyprawami i
sześcioma łyżkami bułki tartej. Dokładnie wyrobić. Ugotować 3-4 jajka
na twardo. Formę keksową posmarować olejem, obsypać bułka tartą ,
przełożyć połowę mięsnej masy. Wzdłuż środka łyżką zrobić wgłębienie,
ułożyć jajka jedno obok drugiego po długości, przykryć resztą mięsnej
masy. Wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 50
minut. Po upieczeniu zlać powstający w czasie pieczenia płyn.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz