niedziela, 14 stycznia 2018

PIECZEŃ RZYMSKA- KLOPS

Pieczeń rzymska – klops- to rodzaj pieczonego mięsa mielonego z dodatkiem kilku składników. Można ją wzbogacić o dodatek ugotowanych jaj. Taka pieczeń jest smaczną alternatywą dla mielonych kotletów. Można  ją podawać na gorąco do obiadu z sosem bądź na zimno jako dodatek do pieczywa.
Składniki
50 dag mięsa mielonego  wołowo – wieprzowego
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
1łyżeczka majeranku
3-4 jajka na twardo
1 surowe jajko
bułka tarta 8 łyżek
pierz, sól
ostra papryka
Sposób przygotowania
Posiekać cebulę i czosnek. Dodać do mięsa razem z surowym jajkiem, przyprawami i sześcioma łyżkami bułki tartej.  Dokładnie wyrobić. Ugotować 3-4 jajka na twardo. Formę keksową posmarować olejem, obsypać bułka tartą  , przełożyć  połowę   mięsnej masy. Wzdłuż środka łyżką zrobić wgłębienie, ułożyć jajka jedno obok drugiego po długości, przykryć resztą mięsnej masy. Wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 50 minut. Po upieczeniu zlać powstający w czasie pieczenia płyn.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz