sobota, 13 stycznia 2018

RÓŻOWA SAŁATKA ŚLEDZIOWA

ŚLEDŹ posiada  niezwykle bogatą gamę witamin i składników mineralnych, które w wydatny sposób wspierają zdrowie bez względu na wiek. Jednocześnie śledź nie jest szczególnie kaloryczny, mimo dużej ilości tłuszczu. Zawarta w śledziach witamina A jest niezwykle ważna i korzystnie wpływa nie tylko na wzrok, ale i naskórek. Witamina D odpowiada za budowę kości, regulując gospodarkę wapnia. Z kolei witamina E stymuluje prawidłowy wzrost. W śledziach znajdziemy także witaminy z grupy B, a szczególnie B12 chroniąca przed niedokrwistością . Żelazo odgrywa ważną rolę w anemii, jod jest składnikiem hormonów, a cynk chroni przed infekcjami. Spożywanie śledzi wpływa również na zwiększenie produkcji serotoniny. Jest to jeden z „hormonów szczęścia”, dlatego w dłuższej perspektywie śledzie na pewno poprawią nam humor.

Każdemu kto lubi śledzie powinna smakować, jest delikatna, o słodko-kwaśnym smaku  i  pięknym kolorze
Składniki
5-6 filetów śledziowych  wiejskich( w oleju),
4-5 ogórków konserwowych,
3 ugotowane ziemniaki,
3 ugotowane buraczki,
1 duża cebula,
majonez,
4 jajka,
pieprz, sól
szczypiorek
  Sposób przygotowania
Śledzie pokroić w   średnią kostkę . Cebulę, ogórki, jajka, ziemniaki i buraki pokroić w drobną kostkę. Dodać majonez, posiekany szczypiorek -wymieszać.  Doprawić solą i pieprzem. Sałatkę wstawić do lodówki do przegryzienia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz