ŚLEDŹ posiada niezwykle bogatą gamę witamin
i składników mineralnych, które w wydatny sposób wspierają zdrowie bez
względu na wiek. Jednocześnie śledź nie jest szczególnie kaloryczny, mimo dużej
ilości tłuszczu. Zawarta w śledziach witamina A jest niezwykle ważna i
korzystnie wpływa nie tylko na wzrok, ale i naskórek. Witamina D
odpowiada za budowę kości, regulując gospodarkę wapnia. Z kolei witamina
E stymuluje prawidłowy wzrost. W śledziach znajdziemy także witaminy
z grupy B, a szczególnie B12 chroniąca przed niedokrwistością . Żelazo
odgrywa ważną rolę w anemii, jod jest składnikiem hormonów, a cynk
chroni przed infekcjami. Spożywanie śledzi wpływa również na zwiększenie produkcji
serotoniny. Jest to jeden z „hormonów szczęścia”, dlatego w dłuższej
perspektywie śledzie na pewno poprawią nam humor.
Każdemu kto lubi śledzie powinna
smakować, jest delikatna, o słodko-kwaśnym smaku i pięknym kolorze
Składniki
5-6 filetów śledziowych wiejskich( w oleju),4-5 ogórków konserwowych,
3 ugotowane ziemniaki,
3 ugotowane buraczki,
1 duża cebula,
majonez,
4 jajka,
pieprz, sól
szczypiorek
Sposób przygotowania
Śledzie
pokroić w średnią kostkę . Cebulę, ogórki, jajka, ziemniaki i buraki
pokroić w drobną kostkę. Dodać majonez, posiekany szczypiorek
-wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Sałatkę wstawić do lodówki do
przegryzienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz