wtorek, 30 stycznia 2018

DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z JAGODAMI „JAGODZIANKI”

Bułeczki drożdżowe z jagodami to świetna propozycja na śniadanie z mlekiem lub kakaem . Bułeczki są miękkie i kuszą swym zapachem i wyglądem a jak wiadomo nie ma nic lepszego niż własna drożdżówka bez spulchniaczy, konserwantów i oleju palmowego. Przez dodanie oleju bułeczki zachowają dłużej świeżość.
Składniki
1 szkl mleka
50 gram drożdży
4 szkl. mąki
3 jajka
1/2  szkl. cukru
1  cukier migdałowy
50 g masła
1/4 szkl oleju
mała szczypta soli
nadzienie: 
słoiczek jagód domowej roboty:)  lub co kto lubi np: masa krówkowa, dżem, powidła, budyń, ser, owoce
Sposób przygotowania
Masło roztopić i wystudzić.
Mleko podgrzać ,wykruszyć do niego drożdże i dodać łyżeczkę cukru.
Odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
Przesiać mąkę , dodać oba cukry i szczyptę soli.
Dodać rozczyn, masło i 2 jaja.
Wymieszać i wyrobić ciasto dodając co jakiś czas niewielką ilość oleju,aż ciast będzie gładkie.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Szklanką odmierzyć porcje ciasta i formować bułeczki, spłaszczać, nakładać nadzienie i dokładnie zlepiać (Nadzienia nie za dużo bo wypłynie)
Bułeczki odstawić do ponownego wyrośnięcia, po czym posmarować rozmąconym jajkiem.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 20  minut.
RADA
Puszyste drożdżowe ciasto -aby takie wyrosło użyj samego żółtka i dolej  trochę więcej ciepłego mleka.
Trzeba je długo zagniatać najlepiej ok 20 minut ( cierpliwość- zamiast dodawać więcej mąki)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz