piątek, 9 grudnia 2022

BABKA ORZECHOWA

Sie­dem ORZECHÓW WŁOSKICH dzien­nie. Tyle wy­star­czy by przy­swo­ić mnó­stwo prze­ciw­u­tle­nia­czy, a za­ra­zem nie do­pu­ścić do zje­dze­nia zbyt dużej ilo­ści ka­lo­rii. 

Za­wie­ra­ją wysokie stężenie kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, są bogate w błonnik , witaminy z grupy B, magnez, przeciwutleniacze (witaminę E). Są bardzo dobrym źródłem manganu, miedzi oraz  minerałów, które są odpowiedzialne za  antyoksydacyjną  obronę organizmu.

Prosta i pyszna babka z dodatkiem zmielonych orzechów, wilgotna, miękka,rozpływająca się w ustach, w sam raz słodka, łatwa w przygotowaniu

Składniki:
250g miękkiego masła
200g drobnego cukru
1 torebka cukru wanilinowego (16g)
4 jajka
250g zmielonych orzechów laskowych lub włoskich
250g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kieliszek rumu ciemnego
Sposób przygotowania 
Formę keksową o długości 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Utrzeć masło z cukrami na puszystą masę, dodawać po jednym jajku miksując dokładnie. Następnie dodać zmielone orzechy i zmiksować. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, powoli dodawać do masy. Na koniec dodać rum i zmiksować. Gotowe ciasto przełożyć do keksówki. Piec w temp. 175°C przez 1 godzinę. Posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz