Siedem
ORZECHÓW WŁOSKICH dziennie. Tyle wystarczy by przyswoić mnóstwo
przeciwutleniaczy, a zarazem nie dopuścić do zjedzenia zbyt
dużej ilości kalorii.
Zawierają wysokie stężenie kwasów
tłuszczowych z grupy omega-3, są bogate w błonnik , witaminy z grupy B,
magnez, przeciwutleniacze (witaminę E). Są bardzo dobrym źródłem manganu, miedzi oraz minerałów, które są
odpowiedzialne za antyoksydacyjną obronę organizmu.
Prosta
i pyszna babka z dodatkiem zmielonych orzechów, wilgotna,
miękka,rozpływająca się w ustach, w sam raz słodka, łatwa w
przygotowaniu
Składniki:
✔250g miękkiego masła
2✔00g drobnego cukru
✔1 torebka cukru wanilinowego (16g)
✔4 jajka
✔250g zmielonych orzechów laskowych lub włoskich
✔250g mąki
✔3 łyżeczki proszku do pieczenia
✔1 kieliszek rumu ciemnego
2✔00g drobnego cukru
✔1 torebka cukru wanilinowego (16g)
✔4 jajka
✔250g zmielonych orzechów laskowych lub włoskich
✔250g mąki
✔3 łyżeczki proszku do pieczenia
✔1 kieliszek rumu ciemnego
Sposób przygotowania
Formę keksową o długości 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Utrzeć
masło z cukrami na puszystą masę, dodawać po jednym jajku miksując
dokładnie. Następnie dodać
zmielone orzechy i zmiksować. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia,
powoli dodawać do masy. Na koniec dodać rum i zmiksować. Gotowe ciasto
przełożyć do keksówki. Piec w temp. 175°C przez 1 godzinę. Posypać
cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz