poniedziałek, 18 lipca 2022

CUKINIA z MARCHEWKĄ do słoików


 O tym , że cukinia  jest pyszna i zdrowa pisałam już kilka razy  w moich  przepisach, dlatego dzisiaj kolejny przepis z jej użyciem. Tym razem sałatka słodko- kwaśna do słoików na zimę, do obiadu,  do grilla.
 
Składniki
1,5 kg cukinii
1/2 kg marchewki
4 cebule 
sól-  mała garść
Zalewa
4,5 szkl. wody
3/4 szkl. octu
3/4 szkl. cukru
 liść laurowy- 5 szt
ziele angielskie- 6 kulek
pieprz ziarnisty-6 kulek
Wszystko razem  zagotować
Sposób przygotowania
Cukinię umyć, odciąć końce i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w piórka.  Dodać do tego garść soli i odstawić na 2 h ,aby cukinia puściła sok. Odcisnąć nadmiar wody ( chociaż może lepiej zastąpić  1 szk.wody, jedną szklanką soku z cukinii ? - przetestuję to dam znać:))
 
Marchewkę  obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach  i dodać ją do gotującej  zalewy i gotować 5 min. Dodać   odciśniętą cukinię z cebulą i gotować 5 min.

Do wyparzonych słoików przełożyć sałatkę- dopełnić zalewą by warzywa nie wystawały. Zakręcić i pasteryzować 10 min.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz