O tym , że cukinia jest pyszna i zdrowa pisałam już kilka razy w moich przepisach, dlatego dzisiaj kolejny przepis z jej użyciem. Tym razem sałatka słodko- kwaśna do słoików na zimę, do obiadu, do grilla.
Składniki
✔1,5 kg cukinii
✔1/2 kg marchewki
✔4 cebule
✔sól- mała garść
Zalewa
✔4,5 szkl. wody
✔3/4 szkl. octu
✔3/4 szkl. cukru
✔liść laurowy- 5 szt
✔ziele angielskie- 6 kulek
✔pieprz ziarnisty-6 kulekWszystko razem zagotować
Sposób przygotowania
Cukinię umyć, odciąć końce i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w piórka. Dodać do tego garść soli i odstawić na 2 h ,aby cukinia puściła sok. Odcisnąć nadmiar wody ( chociaż może lepiej zastąpić 1 szk.wody, jedną szklanką soku z cukinii ? - przetestuję to dam znać:))
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać ją do gotującej zalewy i gotować 5 min. Dodać odciśniętą cukinię z cebulą i gotować 5 min.
Do wyparzonych słoików przełożyć sałatkę- dopełnić zalewą by warzywa nie wystawały. Zakręcić i pasteryzować 10 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz