Mniszek lekarski i jego przetwory, jak wykazały liczne badania farmakologiczne i kliniczne, działają wielokierunkowo:
* ma pobudzający wpływ na wytwarzanie żółci przez wątrobę i ułatwienie jej przepływu do dwunastnicy przez drogi żółciowe.
* ma korzystny wpływ na czynność wydzielniczą trzustki oraz normalizację całego procesu trawienia.
* działanie moczopędne, poprzez zwiększanie przesączania w kłębkach nerkowych
* wykazuje także działanie „oczyszczające krew”
* działa rozkurczowo na mięśnie gładkie, co usprawnia przepływ żółci i moczu
* działa przeciwcukrzycowo
* pobudzająco na wydzielanie soku
żołądkowego
*wykazuje działanie regenerujące na skórę,
przyspiesza gojenie się ran i bliznowacenie.
Syrop z kwiatów mniszka, oprócz walorów smakowych, jest bardzo
korzystny dla zdrowia. Wspomaga leczenie przewlekłych nieżytów jamy
ustnej, gardła i oskrzeli.
***********
Warto wiedzieć , że Mniszek lekarski to nie mlecz.
Mniszek lekarski często potocznie, ale błędnie jest nazywany mleczem. To dwie różne rośliny.
Składniki
✔500 główek mniszka✔2 cytryny
✔1,5 l. wody
✔1,5 kg cukru
Sposób
przygotowania
Główki mniszka
zebrać w słoneczny dzień, wysypać na białym materiale by pozbyć się
robaczków na około 1 h. W garnku zagotować wodę z pokrojoną w plasterki 1
cytryną.Dodać kwiatki i
gotować 20 min. Odstawić na całą noc. Rano odcedzić przez sitko, a kwiaty wycisnąć
przez gazę. Do płynu dodać cukier i sok z drugiej cytryny. Zagotować. Zlać do
wyparzonych słoików, zakręcić. Nie pasteryzuję.
Taki syropek to świetny dodatek do herbatki-wspomaga leczenie przewlekłych nieżytów jamy ustnej, gardła i oskrzeli. Można go użyć do piernika-wzmacnia jego smak :)
Czy można cukier zastąpić ksylitolem ?
OdpowiedzUsuńNie, nie można bo to nie konserwant. , chyba że na szybkie zużycie
UsuńJak długo może stać w lodówce ten syrop
OdpowiedzUsuńPo otwarciu 2 tygodnie w lodówce.
Usuń( tak u nas schodzi).
Chcę zamówić 2 szt syropy z mniszka. Proszę o kontakt.
OdpowiedzUsuńNiestety nie na sprzedaż w tym roku;)
UsuńChętnie kupię proszę o cenę
OdpowiedzUsuńdziękuję za zainteresowanie- niestety nie na sprzedaż w tym roku.
UsuńPozdrawiam
Ile wychodzi słoików z Pani przepisu ?
OdpowiedzUsuńZ podanych proporcji wychodzi ok 7 słoiczków 300 ml.
UsuńJak długo gotowac?i czy nie traci właściwości gotowanie?
OdpowiedzUsuńW ogóle nie gotować. Tylko zagotować (jak zacznie wrzeć to wyłączyć) . Wiadomo, że temperatura zmniejsza zdrowotne właściwości, im krócej tym lepiej
OdpowiedzUsuńGotować 20 minut... 🤔- przepis
OdpowiedzUsuńTak, przepraszam pomyliam przepis. 😬 .Jeśli jest napisane gotować, to gotować. 😉
UsuńRobię z pani przepisu co roku👍wnuki uwielbiją więc nie ma wyjścia
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Bardzo mi miło.😊 U nas też schodzi na bieżąco. Warto go zrobić, bo korzyści zdrowotne większe niż pracy przy nim. Dziękuję i pozdrawiam 😊
Usuń