Dzisiaj przepis na szybkie, kruche, i delikatne ciasteczka. Sprawdzą się w sam raz na nadchodzące Święto jakim jest Dzień Dziecka .
Skorzystałam z gotowej mieszanki do wypieku ciasta kruchego z Polskich Młynów, w której znajduje się moja ulubiona (zwłaszcza do pieczenia chleba) mąka Szymanowska.
Gdyby był jakiś problem z zakupem to tu na pewno ją znajdziecie;)
Kruche, maślane ciasteczka smakują doskonale o każdej porze dnia , idealne na drugie śniadanie
Składniki
✔mieszanka ciasta kruchego "Polskie Młyny"
✔100 g masła miękkiego
✔1 jajko
✔1 łyżka kwaśnej śmietany
✔powidła
✔masło orzechowe
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki razem połączyć i zagnieść gładkie ciasto. Włożyć na 30 min. do zamrażalnika. Rozwałkować na grubość 5-8 mm- podsypać mąką. ( lub miedzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia).
Wycinać dowolne kształty.
Ciasteczka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 12 min w nagrzanym na 180 C piekarniku.
Delikatnie przełożyć na kratkę do ostudzenia. Przestudzone z "otworkiem" oprószyć cukrem pudrem, a na całe kółeczka nałożyć małą łyżeczkę powideł. Złożyć i zajadać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz