niedziela, 29 maja 2022

KRUCHE CIASTECZKA Z POWIDŁAMI i masłem orzechowym

Dzisiaj  przepis na  szybkie, kruche, i delikatne ciasteczka. Sprawdzą się w sam raz na nadchodzące Święto jakim jest Dzień Dziecka . 
Skorzystałam z gotowej mieszanki do wypieku ciasta kruchego z Polskich Młynów, w której znajduje się moja ulubiona (zwłaszcza do pieczenia chleba) mąka Szymanowska.
Gdyby był jakiś problem z zakupem to tu na pewno ją znajdziecie;)
 
Kruche, maślane ciasteczka smakują doskonale o każdej porze dnia , idealne na drugie śniadanie



Składniki
mieszanka ciasta kruchego "Polskie Młyny"
100 g masła miękkiego
1 jajko
1 łyżka kwaśnej śmietany
powidła
masło orzechowe
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki razem połączyć i zagnieść  gładkie ciasto. Włożyć na 30 min. do zamrażalnika. Rozwałkować na grubość 5-8 mm- podsypać mąką. ( lub miedzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia).
Wycinać dowolne kształty.
 
Ciasteczka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 12 min  w nagrzanym na 180 C piekarniku.
Delikatnie przełożyć na kratkę do ostudzenia. Przestudzone  z "otworkiem" oprószyć cukrem pudrem, a na całe kółeczka nałożyć małą łyżeczkę powideł. Złożyć i zajadać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz