niedziela, 31 października 2021

WEGETARIAŃSKIE CARPACCIO z Buraka

Sery pleśniowe są źródłem cennych składników mineralnych:wapń, fosfor oraz witamin A,D,E,K oraz B.
Niestety nie są wskazane dla każdego.
Carpaccio z buraka to nic innego jak upieczone i cieniutko pokrojone w plasterki  buraki- ułożone na płaskim półmisku z dodatkami. Pomysłów na nie jest sporo, u mnie dzisiaj inna niż ostatnio wariacja czyli buraki, ser z pleśnią, rukola i prażone orzechy włoskie .
 Prosto, smacznie i szybko, a co ważne zdrowo.
Składniki:
*2 średnie buraki ćwikłowe
* garść orzechów włoskich
*10 dag sera z niebieską pleśnią
*rukola
*oliwa
*sok z 1/2 cytryny
* pieprz
*sól
Sposób przygotowania:
Buraki wyszorować i zawinąć w folię aluminiową. Piec w 200°C ok. 1 godzinę lub do miękkości. Ostudzić, obrać i pokroić na bardzo cienkie plastry. Orzechy pokroić na mniejsze kawałki i uprażyć na suchej patelni.
Na półmisku ułożyć plasterki buraków, na nie rozłożyć umytą  i osuszoną rukolę, następnie pokruszony ser pleśniowy, orzechy. Całość skropić sokiem z cytryny i oliwą. Schłodzić.
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz