Sery pleśniowe są źródłem cennych składników mineralnych:wapń, fosfor oraz witamin A,D,E,K oraz B.
Niestety nie są wskazane dla każdego.
Carpaccio z buraka to nic innego jak
upieczone i cieniutko pokrojone w plasterki buraki- ułożone na płaskim półmisku z
dodatkami. Pomysłów na nie jest sporo, u mnie dzisiaj inna niż ostatnio wariacja czyli buraki, ser z pleśnią, rukola i prażone orzechy włoskie .
Prosto,
smacznie i szybko, a co ważne zdrowo.
Składniki:
*2
średnie buraki ćwikłowe
*
garść orzechów włoskich
*10
dag sera z niebieską pleśnią
*rukola
*oliwa
*sok
z 1/2 cytryny
*
pieprz
*sól
Sposób przygotowania:
Buraki wyszorować i
zawinąć w folię aluminiową. Piec w 200°C ok. 1 godzinę lub
do miękkości. Ostudzić, obrać i pokroić na bardzo cienkie plastry. Orzechy pokroić
na mniejsze kawałki i uprażyć na suchej patelni.
Na półmisku ułożyć
plasterki buraków, na nie rozłożyć umytą i osuszoną rukolę, następnie pokruszony ser
pleśniowy, orzechy. Całość skropić sokiem z cytryny i oliwą. Schłodzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz