sobota, 30 października 2021

TATAR z ŁOSOSIA

Łosoś, to ryba bogata  w witaminy B,A,E,D, oraz minerały: potas, fosfor, selen, wapń,żelazo, magnez, cynk,fluor, jod, niacynę. 
 Już 100g  tej ryby pokrywa dzienne zapotrzebowanie na NNKT- omega 3 i omega 6, które poprawiają pracę mózgu. Korzystnie wpływa na wzrok- poprawia ostrość widzenia, wzmacnia kości. Poprawia metabolizm- niweluje uczucie głodu. Obniża zły ( LDL) cholesterol i zwiększa dobry (HDL). Wspomaga prawidłową pracę serca.
TATAR z ŁOSOSIA to pomysł na pyszną i niebanalną przekąskę na stół. To zdrowa i lekka propozycja, która konsystencją i wyrazistym smakiem  zachwyci gości.
Składniki
✔70 dag surowego łososia - filet 
✔8 marynowanych  pieczarek 
✔2 ogórki konserwowe
✔1 cebula
✔1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
✔pieprz czarny 
✔łyżka sosu sojowego
✔4 łyżki oliwy z oliwek 
✔sól
Sposób przygotowania
Łososia umyć, osuszyć  i posiekać ostrym nożem na bardzo drobną kostkę. Pieczarki, ogórki, cebulę  drobno posiekać. W misce wymieszać musztardę, pieprz, sos sojowy i oliwę. Dodać łososia i pokrojoną resztę. Wymieszać. Spróbować. Ewentualnie doprawić solą. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz