Łosoś, to ryba bogata w witaminy B,A,E,D, oraz minerały: potas, fosfor, selen, wapń,żelazo, magnez, cynk,fluor, jod, niacynę.
Już 100g tej ryby pokrywa dzienne zapotrzebowanie na NNKT- omega 3 i omega 6, które poprawiają pracę mózgu. Korzystnie wpływa na wzrok- poprawia ostrość widzenia, wzmacnia kości. Poprawia metabolizm- niweluje uczucie głodu. Obniża zły ( LDL) cholesterol i zwiększa dobry (HDL). Wspomaga prawidłową pracę serca.
TATAR z ŁOSOSIA to pomysł na pyszną i niebanalną przekąskę na stół. To zdrowa i lekka propozycja, która konsystencją i wyrazistym smakiem zachwyci gości.
Składniki
✔70 dag surowego łososia - filet
✔8 marynowanych pieczarek
✔2 ogórki konserwowe
✔1 cebula
✔1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
✔pieprz czarny
✔łyżka sosu sojowego
✔4 łyżki oliwy z oliwek
✔sól
✔8 marynowanych pieczarek
✔2 ogórki konserwowe
✔1 cebula
✔1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
✔pieprz czarny
✔łyżka sosu sojowego
✔4 łyżki oliwy z oliwek
✔sól
Sposób przygotowania
Łososia umyć, osuszyć i posiekać ostrym nożem na bardzo drobną kostkę. Pieczarki, ogórki, cebulę drobno posiekać. W misce wymieszać musztardę, pieprz, sos sojowy i oliwę. Dodać łososia i pokrojoną resztę. Wymieszać. Spróbować. Ewentualnie doprawić solą.
Łososia umyć, osuszyć i posiekać ostrym nożem na bardzo drobną kostkę. Pieczarki, ogórki, cebulę drobno posiekać. W misce wymieszać musztardę, pieprz, sos sojowy i oliwę. Dodać łososia i pokrojoną resztę. Wymieszać. Spróbować. Ewentualnie doprawić solą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz